Бебешки билкови вани за крепко здраве на мъника

Лечебни билкови вани за малки деца могат да се правят у дома, като профилактично действие, като целта е да се стигне до общо укрепване на организма, кръвообръщението и добра обмяна на веществата.

Лечебните бани се прилагат при определени диагнози и със съответните за тях билки. При какви състояния на деца­та, кои билки се прилагат и как и в какви дози се приготвят отварите за ваните?

Рецепти за бани със:

baby-bathtubГорска теменужка (виолетка): При сърбежи, екземи, водна екзема, алергии, кожни заболявания, отхрачване на бронхиалните секреции, успокояване на кашлицата при простуди.

Как да я приготвим: Вземат се 25 г изсушени теменужки (цвят и стъбло), пускат се в 1/2 литър студен вода, която след това се загрява до кипване, после кисне един час в покрит съд и се прецежда.

 Може да се използва за да се укрепят защитните сили на детето, когато навлизаме в сезона на различните простуди, инфекции, при възпаления на дихателните пътища, при помощ за по-лесно отхрачване на секрети, за изпотяване при простуда, за улесняване на дишането и за ободряване на организма.

“Фигурин

Как да си я приготвим: 100 г иглички или клонче кисне в студена вода 1,5 литра, 10 мин., след което го слагаме на огъня да го сварим за половин час и се прецежда. При белодробни заболя­вания и простуди (за бани и инхалации), кожни обриви, лишеи и екземи. 100 г суха билка се вари 10 мин. в 3 литра вода и се прецежда.

Бабина душица (мащерка): При простуди, бронхити, белодробни възпаления, след вирусни и грипни със­тояния, гьбични кожени ин­фекции, коремни колики, безсъние, еластичен брон­хит. В 500 мл вряща вода киснат 20 г наситнени изсу­шени стръкове за 20 мин. в покрит стъклен съд и се прецеждат.

Лайка: Влияе успокоително и про­тивовъзпалително при кож­ни дерматити, обриви от дребна шарка, сърбежи, подсичане, наранявания, отоци, облек­чаване урини­рането при възпаления на пикочния мехур и външ­ните генита­лии.

Как да си я приготвим: В литър кипяща вода се киснат 100 грама от изсушените цветове на лайката, след което се охлажда в покрит съд и се прецежда. Излива се във ваната.

Лавандула: За успокояване на нервни деца, възбудени състояния, хистерия, за подобряване на съня, „успокояване на вътрешните спазми: кипват се 10-15 г изсушен цвят в 8 литра вряща вода в покрит съд за 20 мин., след което запарката се прецежда и изсипва във ваната. Стимулира оросяването на кръвта и кръвообраще­нието. Действа загряващо и ободряващо. В 1/2 литър студена вода се вари 25 г суха билка (листа и цвят) за 5 мин., в закрит съд. Оставя се да кисне 15 мин. и след прецеждане се излива във ваната.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *