Бебешки билкови вани за крепко здраве на мъника

Лечебни билкови вани за малки деца могат да се правят у дома, като профилактично действие, като целта е да се стигне до общо укрепване на организма, кръвообръщението и добра обмяна на веществата.

Лечебните бани се прилагат при определени диагнози и със съответните за тях билки. При какви състояния на деца­та, кои билки се прилагат и как и в какви дози се приготвят отварите за ваните?

Рецепти за бани със:

baby-bathtubГорска теменужка (виолетка): При сърбежи, екземи, водна екзема, алергии, кожни заболявания, отхрачване на бронхиалните секреции, успокояване на кашлицата при простуди.

Как да я приготвим: Вземат се 25 г изсушени теменужки (цвят и стъбло), пускат се в 1/2 литър студен вода, която след това се загрява до кипване, после кисне един час в покрит съд и се прецежда.

 Може да се използва за да се укрепят защитните сили на детето, когато навлизаме в сезона на различните простуди, инфекции, при възпаления на дихателните пътища, при помощ за по-лесно отхрачване на секрети, за изпотяване при простуда, за улесняване на дишането и за ободряване на организма.

Как да си я приготвим: 100 г иглички или клонче кисне в студена вода 1,5 литра, 10 мин., след което го слагаме на огъня да го сварим за половин час и се прецежда. При белодробни заболя­вания и простуди (за бани и инхалации), кожни обриви, лишеи и екземи. 100 г суха билка се вари 10 мин. в 3 литра вода и се прецежда.

Бабина душица (мащерка): При простуди, бронхити, белодробни възпаления, след вирусни и грипни със­тояния, гьбични кожени ин­фекции, коремни колики, безсъние, еластичен брон­хит. В 500 мл вряща вода киснат 20 г наситнени изсу­шени стръкове за 20 мин. в покрит стъклен съд и се прецеждат.

Лайка: Влияе успокоително и про­тивовъзпалително при кож­ни дерматити, обриви от дребна шарка, сърбежи, подсичане, наранявания, отоци, облек­чаване урини­рането при възпаления на пикочния мехур и външ­ните генита­лии.

Как да си я приготвим: В литър кипяща вода се киснат 100 грама от изсушените цветове на лайката, след което се охлажда в покрит съд и се прецежда. Излива се във ваната.

Лавандула: За успокояване на нервни деца, възбудени състояния, хистерия, за подобряване на съня, „успокояване на вътрешните спазми: кипват се 10-15 г изсушен цвят в 8 литра вряща вода в покрит съд за 20 мин., след което запарката се прецежда и изсипва във ваната. Стимулира оросяването на кръвта и кръвообраще­нието. Действа загряващо и ободряващо. В 1/2 литър студена вода се вари 25 г суха билка (листа и цвят) за 5 мин., в закрит съд. Оставя се да кисне 15 мин. и след прецеждане се излива във ваната.

Бебешки билкови вани за крепко здраве на мъника
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *