Белият равнец лекува редица заболявания

Билката бял равнец е част от семейство Сложноцветни и е една от най-известните билки в народната медицина. Известна е още и като еньово биле или гущерова опашка. Може да бъде намерен предимно на места в Южна България по каменливите и варовити места. Многогодишното тревисто растение има покрито с власинки стебло, което достига до 70 см височина, а листата са красиви -двойно и тройно перести. Белите цветове на растението са досущ като разперено чадърче – събрани са в щитовидни съцветия от кошнички на върха на стъблото. Периферните цветчета са женски и бели, а вътреш­ните са двуполови, бледожълти и тръбести, с красиви тичинки. Цялото растение излъчва нежна характерна миризма на зелено.

bqlravnecЗа чай и лечение, се използват само цветовете и стръковете на равнеца. Което се бере от май до сеп­тември по време на самия цъфтеж. Две години може да се съхрани и използва без да се про­мени и загние. Химическият състав на врабчо­вото цвете, както нежно го нари­чат още, е уникален. Съдържа бо­гата гама от етерични масла, гликозиди, горчивото вещество ахилеин, дъбилни вещества, ес­тери на мравчената киселина, витамин С и К.

Действа болкоуспокояващо, кръвоспиращо и успокоява възпаленията, бла­годарение на богатството си от съставки – азулен, етерични масла, танин. Много фитотерапевти го препо­ръчват за лечение на стомашно-чревни проблеми, защото пов­лиява отлично на храносмилане­то, при вътрешни кръвотечения на черва, бял дроб, от носа и венците. Успокоява при хистерия и нев­растения, а народната медицина го сочи като лек за катари на горните дихателни пътища, бо­лен черен дроб и склероза.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Лечебни рецепти с бял равнец

Външното приложениа на белия равнец е предимно при различни рани, изгаряни и язви. За целта трябва да се накиснат цветовете на билката в зехтин и да престоят. Съотношението в този случай е 1:10. Отвара от цве­товете служи за жабурене при възпале­ние на венците, про­мивки на замърсени очи, за компреси при отоци. Запарка­та се прави от 2 с. л. в 0.5 л вода

Внимание! Да не се взема продължи­телно време големи до-защото действа токсично. В на народната медицина често влиза в употреба жълтият равнец, който е същия по структура, но с жълти кош­нички.

Болестите на опорно-двигателният апарат често повлияват много добре от отвара с гръмотрън и бял равнец. За лечение лумбаго и ишиас се взе­мат корени от гръмотрън 100 г, репей г, листа от мечо грозде 30 г, стръкове от комунига и бял равнец по 30 г. Две с. л. от тези билки се поставят в 600 мл вода и се ва­рят 10 мин.

Пият се по 100 мл 4 пъти дневно преди ядене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *