Билка великденче е уникална и лекува невроза и възпаления

Уникалната билка великденче, обичаща предимно сухите почви, която можете да намерите не само в горите, но и по доста оголени места.

Стеблото ѝ е от влачещ се вид, а цветовете варират от светлосини до виолетови. Народното популярно название на билката великденче е „мъжка вярност“ – ако докоснете листенцата, цветовете ѝ окапват.

Цъфтежът ѝ е характерен за месеците през лятото.

Лечебни свойства на тази билка имат нейните съцветия.

Срещу какви заболявания може да използвате великденчето:

При завишени нива на лош холестерол, се препоръчва консумацията на две чашки чай, приготвен от тази билка, дневно.

Ако искате да лекувате невроза, идваща от психическо пренатоварване, се препоръчва чаша чай преди лягане. Препоръчва се и при хора, полагащи предимно умствен труд, тъй като билката действа невероятно за стимулиране на паметта.

Ако страдате от тежки кожни възпаления или екземи, сок от цъфтящо великденче ще постигне чудеса. Взема се по една лъжичка до три пъти в рамките на деня. При трудно зарастващи и болезнени рани, се прави промивка с отвара от билката, а след това се налага марля, напоена в чай и след направата на превръзка, се оставя да пренощува.

А ето как може да приготвите разнообразни отвари с билката великденче:

Чай – 30 грама изсушена билка се запарват в чаша сгорещена вода и след като прецедите течността, чаят е готов за консумация.

Пресен сок се извлича от неизсушени съцветия. Те се измиват добре и още мокри се слагат в скоизстисквачка. Получения сок се съхранява на хладно място.

Тинктура се получава, като напълните бутилка от един литър с цъфтящо великденче и я долеете със силна спиртна напитка (около 40 градуса). Оставяте на слънце за около две седмици и след прецеждане на течността, съхранявате в хладилник. Разтривки с тинктура от великденче може да донесат облекчение при ревматични болки.

Билка великденче - уникално действие, което наистина лекува

Билка великденче – уникално действие, което наистина лекува

Препоръчваме ви да събирате само пресни цветове от тази билка, защото рецептите, приготвени с такива, се считат за по ефикасни от тези, които са приготвени с изсушени. Ако не се нуждаете от лечение, може да консумирате чай от великденче и за профилактика – действа кръвопречистващо и освежаващо на организма.

Едно от най-известните приложения на великденчето е в комбинацията Демир бозан, която е силно популярна от векове. Там ценната билка е в съчетание с други, атакуващи всякакъв род неврози растения, които също така и чистят кръвта от холестерола.

Подобни публикации за още четене:
Билка великденче е уникална и лекува невроза и възпаления
3.33 (66.67%) 3 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *