Билката мащерка и нейните лечебни сили

Билката мащерка е доста популярна в страната ни и се прилага успешно за лечение на страшно много заболявания още от преди векове.

Щом в миналото са се лекували с тази билка, защо и ние да не заменим шепите с лекарства с билкови отвари от мащерка, които със сигурност ще ни излекуват без никакви странични ефекти. Билката може да бъде открита в горите и ливадите и точно сега е времето да я съберете, защото цъфти от май до месец септември. Ще познаете мащерката по лилавите и цветове и приятния аромат, който разнася.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Събирайте надземната част на билката мащерка и я изсушете, после я приберете на сухо местенце, за да може винаги да ви е под ръка. Отварите, които можете да си приготвите имат тонизиращо действие и ви зареждат с нови сили. Освен това мащерката се използва за лечение на ревматизъм, парализа, стомашни болки, бронхит, кашлица, болки в ставите, депресия, стрес, махмурлук и навяхвания.

Билката мащерка и нейните лечебни сили

Билката мащерка и нейните лечебни сили

С мащерката, можете да си направите запарка по този начин: сложете 400 милилитра вода на котлона и когато тя заври към нея добавете 2 супени лъжици мащерка. Сварявате билката във врящата вода само 3 минути и махате от котлона. После запарвате за 60 минути и остава да прецедите течността. Разделете на 3 части по 120 милилитра всяка. Приемайте 3 пити на ден на равни интервали от време. Този вкусен и ароматен чай от мащерка ще спре кашлицата и ще ви помогне да преборите бронхита за няколко дена.

Олиото от мащерка се прави, като напълните една бутилка с цветове от билката и после залеете с олио до горе. Шишето се затваря и се оставя на топло място за престой от 10 дена. Него прилагайте за намазване на стари травми от навяхвания или за лечение на ревматизъм.

Тинктурата с мащерка се използва за възвръщане на подвижността на ставите и за успокояване на болката. Отново ще използваме съцветията на мащерката, с които ще напълним една бутилка. После в нея ще налеете плодова или житна домашно приготвена ракия, която да е около 40 градуса. Шишето се пълни до гърлото с ракията и се затваря. Оставя се на слънце за 14 дни.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *