Билката змийска хурка лекува хемороиди

Билката змийска хурка (Arum maculatum) е позната още като змийски лапад, змийско грозде, устреличе. Най-разпространена е в планинските райони на страната.

До 1800 метра надморска височина, из влажните сенчести широколистни гори и храсталаци. Билката е многогодишно тревисто растение с малко грудково коренище и височина 15 до 40 см. Най-лековитата част от растението са пресните грудкови коренища, които се вадят през есента или през пролетта, преди да се развият листата. В растението се съдържат алкалоидоподобното вещество аронин, коницин, сапонини, скорбяла, мазнини и др. Статията за Arum maculatum ще намерите в Уикипедия на английски ТУК.

змийска хурка

Змийска хурка сме виждали всички!

Билката има противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Освен това има регенеративно, обезболяващо и бронхолитично свойство. Лечение със змийска хурка се прилага при хемороиди, миома на матката, при язви на стомаха и на дванадесетопръстника. Може да се употребява и при бронхити, пясък в бъбреците и пикочния мехур, псориазис, подагра, дори и ревматизъм. Растението се използва дори и в козметиката при приготвянето на кремове против бръчки.

В далечните времена, през Средновековието, змийската хурка е била добавяна към виното като психоактивна съставка. Старинни записки пък показват, че навремето майките слагали изсушен лист от растението в люлката на бебето, за да го предпазва от уроки. Смята се, че ароматът на билката помага и при кошмарни сънища.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

ВАЖНО! Добре е да не прилагате самолечение със змийската хурка, а да се обърнете към компетентен билкар, който ще ви предложи безопасна рецепта. Точната доза, която се приема, а също и пропорциите при приготвянето на екстракти и отвари са изключително важни, тъй като грудките в сурово състояние са токсични. Допирът на билката до кожата при събирането й може да предизвика тежки изгаряния и дори поражения на централната нервна система.

Ето и рецептата, която народната медицина препоръчва при хемороиди:

От корена на змийска хурка се взима парченце, голямо колкото грахово зърно. Увива се с хляб, за да не дразни стомаха, прави се на топче и се гълта на гладно сутрин или вечер.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Билката змийска хурка лекува хемороиди

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *