Билките, които лекуват насекомен дерматит

Насекомният дерматит е реакция на кожата, която се получава в следствие на ужилване от пчели, оси и други насекоми. Симптомите на насекомния дерматит са: много силна болка на ужиленото място, което се възпалява, зачервява и подува. В случай на ужилване жилото трябва да се извади и кожата да се намаже с противовъзпалителни средства и билки, тъй като дерматитът може да прерасне в уртикариален обрив или алергия. Ето кои билки можете да използвате в такива случаи:

Демир бозан билки за бъбреци

ужиленоПланинска чубрица (Satureja Montana)
Облекчава болката и сърбежа и намалява отока. Използва се сок от растението или мястото направо се натърква със свежо растение.

Кромид лук или чесън
Лукът или чесъна се счуква на каша, с която се налага засегнатото място 2–3 пъти на ден до пълното излекуване.

Магданоз
Ужиленото се намазва с прясно изцеден сок или свежи счукани листа.

Малина
От малиновия цвят се приготвя лосион, който се използва за намазване в случай на ужилване. Малинови цветове се заливат със зехтин и се оставят да киснат 20 дни, след което лосионът е готов за употреба.

Широколистен жиловлек
Приготвя се кашица от свежи листа на билката, с която се третират засегнатите от насекомен дерматит участъци.

Теснолист жиловлек
Листата на растението се използват под формата на лапи.

Шапиче (Alchemilla Vulgaris)
Приготвя се каша от прясно растение или се прави запарка от 2 с. л. от билката накиснати в 500 мл. вряла вода за 20 мин. Запарката се охлажда и прецежда, след което с нея се правят компреси.

Тревист бъз (бъзак)
Сваряват се корени и плодчета от растението и с топлата вода се правят бани на засегнатото място. Особено добре повлиява при ухапване от паяци.

Невен
Невенът е известен с многобройните си приложения. Едно от тях е за облекчаване симптомите при ужилване от насекоми. Използва се под формата на запарка, настойка или маз (запържени в свинска мас цветове).

Ако пък нямате под ръка някоя от гореспоменатите билки, или докато приготвите посочените средства, намажете ужиленото място с лимонов сок или с оцет възможно най-бързо след ужилването.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *