Билки и натурални продукти при анемия

Анемията може да се дължи на много фактори, но основните причини за това състояние са: кръвозагуба; недостатъчно производство или повишено разрушаване на червени кръвни телца. Сред факторите, предизвикващи анемия са хемороидите, язва или рак. Анемия може да се получи и след сериозна травма или операция. Момичетата по време на пубертета също могат да страдат от анемия. Ето и кои билки могат да помогнат при това състояние:

Демир бозан билки за бъбреци

целинаКратунка
Препоръчва се консумацията на смляна на прах кратунка по 1 ч.л. преди всяко хранене. Прахът е ефективно средство при контролирането на хематуриията – състояние, при което има наличие на кръвни клетки в урината.

Целина
Консумацията на целина помага за увеличаване на количеството на кръвта в организма, тъй като тя е богата на желязо и магнезий, а желязото е необходимо за производството на хемоглобин в кръвта.

Цикория
Цикорията е ефективно тонизиращо кръвта средство. Още по-ефективна е комбинацията от цикория, целина и магданоз. Страдащите от анемия могат да приемат тези храни под формата на салата.

Сминдух
Растението е от полза при изграждането на обема на кръвта в организма. Много добре повлиява при момичета, страдащи от анемия по време на пубертета.

Лук
В него се съдържа голямо количество желязо, което както вече споменахме е необходимо за производството на хемоглобин в кръвта. Лукът е най-ефективното средство при анемия, тъй като се усвоява изключително лесно в кръвта. Препоръчва се ежедневна консумация на една средно голяма глава.

Пелин
Пелинът също е билка, богата на желязо, поради което редовно се употребява при лечението на анемия. Препоръчва се употребата му да бъде поне три пъти дневно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *