Билки успокояват кожата след излагане на слънце

Желанието да имаме неустоим бронзов тен, може да ни накара да направим твърде нетипични неща. И макар да знаем колко опасно може да бъде слънцето, ни се иска все повече да стоим под палещите му лъчи, за да получим онази кафевичка кожа, която отива на всеки и прави всеки красив. Но с красотата идва и страничното действие. Когато жарките слънчеви лъчи са „целунали“ по-страст­но и по-безмилостно кожата ти, можеш да разчиташ и на билките. Има редица растения, които може да ви помогнат да облекчите болезнените слън­чеви изгаряния, други пък действат охлаждащо при слън­чев дерматит, а трети – про­тивовъзпалително, успокоява­що и епителизиращо върху ко­жата.

1Ето как да приготвит слънцезащитните треви, така че да извлечете максимална полза от тях.

Великденче

Изсушените и наситнени стръкове билка се заливат със зехтин, като пропорцията е 1:10. Оставяте всичко да кисне около 24 часа, след което прецеждате. С вече приготвения мехлем може да намажете пострадалите от слънцето места. Маже се 2-3 пъти дневно.

Див кестен

Около десетина свежи листа от див кестен се намачкват и се объркват до получаването на хомогенна смес заедно с по 10 г ла­нолин и вазелин. Получената смес е нужно да се разреди с 60 мл вода и отново да се разбър­ка до хомогенна емулсия. Изпо­лзвай я при нужда.

Лосион от кантарион

Свежи цветове от жълт кан­тарион (да покрият 1/3 от буркан за компот) се заливат със зехтин (да покрие 2/3 от буркана). Затвори буркана с капак и го остави на слънце 2-4 седмици. Лосионът е много ефикасен при силно изгаряне! Ако го съхраняваш 6 хладилни­ка, остава годен с месеци.

Бръшлян

Намачкай шепа из­мити листа от растението, докато пуснат сок, и ги накисни после 6 300 мл студена бода за 8 часа. Прецеди течността. С нея се обливат зачервените от слънчево изгаряне части от тя­лото или се правят компреси с марля, напоена с течността. За да има ефект, трябва да пра­виш компреси на засегнатите участъци поне 2-3 пъти дневно.

Мащерка

Сваряват се 2 с. л. стри­ти сухи стръкове или толкова свежи цветова от мащерка в 600 мл вода за 10 мин. Течността се оставя да изстине и се прецежда. С нея се мокри възпалената кожа. Ако участъците, които са изгорели са повече, може да наложите с компреси с марля, които предварително са напоени с течността.

Ленено семе

Накиснете 50 грама ленено семе в топла вода, и оставете да престои, докато се получи слузеста каша. След това се прецежда и се смесва добре с предварително разбит на пухкав сняг белтък. Изгорената кожа се маже с тази смес, след това се покрива със стерилна марля и се стои поне 20 мин, за да усетите успо­кояващия ефект от ленената каша.

Невен

Когато кожата е изгорела силно, до втора степен и вече има силни болки и мехури, невенът и настойка от него ще ви помогне да успокоите болките. Тя се приготвя, като 5 големи све­жи цветове невен, намачкани до сочност, се накисват в 250 мл зехтин. Оставят се да престоят 72 часа в затворен стъклен буркан. След прецеждане с мас­ления извлек се намазват пора­зените части 1 път дневно. Болката и зачервяването нама­ляват, кожата епителизира.

Билки успокояват кожата след излагане на слънце
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *