Билкови коктейли за лятото

Лятото е време за почивка, за малко дрехи и много усмивки. И ако може всичко това да е съчетано на морето или друго място, където да не работим – тогава говорим за идеалното лято. Но все пак и през този сезон се налага да поработваме. Ето защо спокойно можем да разпускаме вечер с по някой коктейл. Както и а се охладим, да се тонизираме и дори да си набавим полезни вещества. Не си мислете, че коктейлите са за прикрити алкохолици или просто смесени няколко вида алкохол.

kokteilВъв все повече коктейли билките започнаха да намират широко приложение заради полезния си и тонизиращ ефект. Например ментата в мохито, комбинирана със сода и лимон действа много ободряващо на целия организъм, като подобрява терморегулацията на тялото, която често се нарушава в летните жеги. Свежият вкус и мирис на листата от мента се дължат на ментола. Той е органично съединение и важен вторичен метаболитен продукт в билката.

Освен ментата, босилекът е следващата билка-подправка, която намира приложение в някои видове коктейли. Например, ако се комбинира с гренадин и твърд алкохол, цялостната композиция от напитката ще придаде едно освежаващо усещане, тонизира и зарежда с енергия.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Преди векове, хората са били сигурни, че тази билка, която днес се среща и като подправка при народите от Средиземноморието, пази от негативни помисли, уроки и намалява стреса и напрежението. Използвал се е като отвара в ритуали за пречистване, богатство и просперитет. Може да използвате и двете – босилек и мента, в комбинация в сок от цитрусови плодове, сода или газирана вода. Добавете много лед и се насладете на лятото.

Друга билка, която може да ви подейства тонизиращо под формата на студена напитка, е лайката като студен чай, заедно с пресен сок от лимон.  Редица проучвания показват, че чаят от лайка е ефективно средство за борба с депресията и за повишаване на духа – намалява чувството на тъга, тревожност, разочарование.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *