Билкови настойки при остър бронхит

Острият бронхит е възпалението на големите и средните бронхи, като най-честата причина за това са вирусните инфекции, а също и някои физични, химични и други фактори. Заболяването протича с кашлица, която при вирусните инфекции е суха и дразнеща или пък с храчки. Това е съчетано с повишена температура и общо неразположение. Ето няколко билкови рецепти, които могат да ви помогнат при остър бронхит.

Настойка от корени на лечебна ружа: накълцват се на ситно 2 супени лъжици изсушени корени и се заливат с 1 чаша студена преварена вода. Оставят се да престоят 30 минути, като периодично се разбъркват. След това се прецежда през марля и към течността се долива още преварена гореща вода. Общото количество трябва да бъде 200 мл. Приема се по 1 с. л. три пъти дневно след хранене.

Отвара от сладък корен: 1 с. л. сладък корен се залива с 1 чаша вряла вода. Захлупва се и се вари на водна баня 15 минути, като от време на време се разбърква. Сваля се от огъня и се оставя да изстине на стайна температура за около 45 минути, след което се прецежда и се допълва с преварена вода до 200 мл. Приема се по 1 с. л. 3-4 пъти дневно.

“Фигурин

Бял бор за инхалации: 3 супени лъжици връхчета от бял бор се заливат с 2 чаши вряла вода и се оставят да поврат 3-4 минути в чайник. След това връхчетата се отстраняват и горещите пари се вдишват в продължение на 5-10 минути. Внимавайте да не изгорите дихателните пътища! При наличие на температура не предприемайте инхалации!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *