Билкови рецепти и съвети при невралгия

Невралгията е увреждане на някой от периферните нерви, при което настъпва силна болка в зоната на засегнатия нерв. Невралгията може да се появи без ясно уточнена причина или да бъде резултат от травма и притискане на нерв. Болките при невралгия се проявяват на пристъпи и са съпроводени от вегетативно-съдови нарушения, като зачервяване на кожата, сълзене на очите, а понякога и с тикове.

невралгияНай-често се среща невралгия на троичния нерв, по-рядко се срещат невралгии на големия или малкия тилов нерв, както и на езико-глътковия нерв.

Обикновено невралгията на тила се появява вследствие на напрегната работа, като в този случай помага почивка и някакво успокоително средство. Среща се и при жени по време на менструация, като в този случай може да се намокри носна кърпичка с камфоров спирт и да се вдъхва по малко от аромата. Във всички случаи на невралгия се препоръчва да се избягва охлаждане и престой на течение. Препоръчително е да се правят леки упражнения, както и леки отпускащи масажи.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ето и няколко рецепти от народната медицина, които могат да ви помогнат при невралгия:

1. Приготвя се смес от 100 гр. цвят лавандула , 100 гр. градински чай и 75 гр. мащерка. Вечерта се поставят в термос 3 супени лъжици от сместа и се заливат с 3 чаени чаши вряла вода. Оставя се да престои до сутринта, след което се прецежда и се приема по 150 мл. 4 пъти на ден 30 минути преди ядене.

2. Смесват се 100 гр. лайка, 100 гр. градински чай и 75 гр. мащерка. Начинът на приготвяне и употреба е както при горната рецепта.

3. 50 гр. от вътрешния цвят на слънчоглед се залива с 500 мл. водка. Оставя се да престои на топло и тъмно място в продължение на 10 дни. След това течността се прецежда и се втрива в болните места, които после се завиват добре.

4. Руската народна медицина препоръчва следната рецепта: 100 гр. люлякови пъпки се слагат в стъклен буркан и към тях се добавя 500 мл. свинска мас. Сместа се вари на водна баня в продължение на един час. Полученият мехлем се втрива в болните места и се завива с топъл шал.

По време на невралгичен пристъп помага налагането със твърдо сварено яйце, което се разрязва на две половини и се поставя върху мястото, където най-силно се усеща болка. Докато яйцето изстине болката изчезва.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Билкови рецепти и съвети при невралгия

  1. Излекувах се от интеркостална невралгия на гърба и междуребрените нерви с 1 рецепта с лавандула,градински чай и мащерка. Още на първия ден болката намаля.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *