Ефикасни билкови рецепти за добро здраве

Народната медицина не веднъж се е доказвала със своите полезни и лечебни рецепти. Ние сме събрали няколко от тях, които служат за подобряване на имунитета и укрепване на общото здравословно състояние.

• 1-2 пъти на ден се приема по 1 чаена лъжичка прополис разтворен в половин ча­ша гореща вода или мляко.

• Смесват се равни количества смлени орехи и пче­лен мед и се разбъркват добре. Всеки ден, на 2-3 пъти се изяждат по 100 гр. от тази смес. Особено полезна е за слабите хора, за болните от туберкулоза, за бременните и кърмещите жени и малките деца. Добре е сместа да се консумира и при хипертония, анемия, атеросклероза, чернодроб­ни и стомашни болести, при запек, сърдечна недос­татъчност, заболявания на бъбреците, тежка физи­ческа и умствена преумора.

“Фигурин

имунитет• 250 гр. натурален пчелен мед и 10 гр. цве­тен прашец се смесват и разбъркват добре. Ежедневно 2-3 пъти на ден се приема по 1 чаена лъжичка 15-20 минути преди ядене. Сместа се съхранява в хладилника, в плътно затво­рен буркан от тъмно стъкло.

• 1 чаша сушени кайсии, 1 чаша орехи, 1 чаша стафиди и 2 цели лимона се смилат, смесват се и към тях се добавя чаша и половина пчелен мед. Съставките се разбъркват добре и от получената смес се приема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 30 ми­нути преди ядене.

• Изцедете 100 мл. сок от алое, като растението трябва да е най-малко на 2 години. Смесете го с 1/2 кг. смлени орехи, 300 гр. мед и сока от 3-4 лимона. От сместа се приема по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден 30 минути преди ядене.

Народната медицина препоръчва и билкови комбинации за повишаване на имунитета:

• Смесват се и се разбъркват 1 част корени от девесил и 2 части плодове от шипка. В термос се поставят 2 супени лъжици от сместа и се залива с по­ловин литър преварена во­да. Термоса се затваря и се оставя да престои 2 часа. 2 пъти на ден се приема по половин чаша от запарката, като пре­ди употреба във всяка доза се добавят по 2 капки ело­во масло.

• Смилат се листа от градинска ягода или малина. 4 супе­ни лъ­жици от билката се зали­ват с 1/2 литър горе­ща вода и съда се слага на огъня, докато водата заври. След това се сваля от котлона и отварата се оставя да престои 20 минути, след което се пре­цежда и се смесва с 2 ча­ши мляко, настърган мор­ков и 3 супени лъжици мед. Всичко се разбърква добре. Сместа се приема топла 3-4 пъти на ден по по­ловин чаша.

• Смесват се жълт кантарион и ко­рени от девесил в съотношение 2:1 . 1 супена лъжица от сместа се залива с 1 чаша студена вода, след което се слага на огъня и трябва да ври 20 минути. Оставя се да престои 1 час, след което се прецежда. Отварата се пие гореща 2-3 пъти на ден по една четвърт чаша. Добре е към вся­ка доза да се добавят по 8 капки масло от бяла ела.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *