Билкови сиропи за домашно лечение

Билките и тяхната уникална лечебна способност могат да ни бъдат от голяма полза при различни състояния и заболявания. Ето от какви билки всеки може да си направи сироп и да се възползва от тяхната сила:

siropСироп от мента: Накъсайте свежи листа от мента. Измийте ги добре, след което ги оставете да киснат в стъклен съд, пълен със студена вода за около 24-48 часа. Дозата трябва да е шепа листа на литър вода. След това време прецедете и изстискайте листата. Прибавете, към течността захар (1:1). Оставете я да се разтопи. Прецедете сиропа през тензух или марля, налейте го в шишета и плътно ги зат­ворете. Сложете ги в хладилника. Сиропът е лечебен и действа успокояващо при стомашно-чревни, жлъчни, панкреасни болки. Препоръчва се и при безсъние, нап­режение, бодежи в сърцето. Доза­та за пиене е 1 суп. лъжица си­роп, разтворен във вода, 4-5 пъти дневно на гладно.

“Демир

Сироп от подбел: Този сироп е добре да се прави в голям буркан с широко гърло, като се редуват свежи листа от подбел и ред захар, докато се напълни съдът. Покрийте от­горе с три пласта целофан и завържете. Сложете го на слънце или на топло място, за да ферментира. След 2 месеца прецедете сиро­па и го оставете да прекипи. След това го пресипе­те в малки шише­та с широки гър­ла. Сиропът е много добра защита против грип, отхрачване на брон­хиални секреции и дрезгава кашлица. Пие се по 1 ч. лъ­жичка в 1 ч. чаша топъл чай.

Сироп от мащерка: Съберете свежи цветове от мащерка заедно с дръж­ките. Навлажнете ги леко с мокри ръце, след което започнете да редите в буркани – ред билка, ред захар, плътно притиснати. Оставете ги на слънце за 3 седмици. След това прецедете, изплак­нете с малко вода цветовете и ги изстискайте. Получе­ния сок прибавете към отделилия си сироп. Сложете го на слаб огън, без да заври, докато стане сдредно гъст. Оставете го да изстине и го налейте в бутилки. За пие­не разредете 1 суп. лъжица сироп с 1 ч. чаша вода или чай (дневна доза). Действа добре против кашлици, бронхити, грип, стомашно-чревни заболявания.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *