Ето и най-богатите на пробиотици храни

За организма пробиотици са една много важна съставка, която представлява „живи микробни хранителни добавки“.

Те са много полезни за организма и му влияят благоприятно, като подобряват и оздравяват вътрешния микробен баланс. До днес специалистите все още не могат да обяснят точно въздействието им върху организма, защото данните от направените изследвания са оскъдни. Все пак е доказано, че те въздействат благоприятно, като под внимание са взети многото бактерии в бактериалната екосистема на човека. Днес се набляга много на изследванията на пробиотиците, за да се докаже точно как влияят на човешкия организъм. Освен това специалистите започват да обръщат много внимание на „невидимата“ екосистема, защото за нея няма много данни, а нейното състояние определя болестите и здравето при хората.
Нужните на организма пробиотици, могат да се набавят чрез консумирането на различни храни. Днес ще представим продуктите, които са най-богатите източници на пробиотици.

“Фигурин

gherkins_pickled1. Киселото мляко се характеризира, като най-богатия и най-добрия източник на пробиотици. В него се съдържат добрите за организма бактерии лактобацилус и бифидобактерии. Те спомагат на организма, като подобряват ефективно баланса на червата. Направени са много проучвания и данните от всички тях показват, че пробиотиците, които се съдържат в киселото мляко могат да помогнат, като ускорят стомашните газове, за облекчаване на непоносимостта към лактоза, да премахнат диарията и още редица проблеми с стомашно-чревната флора.

2. Киселото зеле също е един добър източник на пробиотици и то се препоръчва за подобряване на храносмилането. В него се съдържат благоприятните за организма микроби Leuconostoc Pediococcus и лактобацилус. Препоръчва се консумацията на кисело зеле, което е приготвено в домашни условия, защото така ще се запазят всички полезни за организма бактерии. В случай, че си закупувате кисело зеле е добре то да е от производители, които са се доказали на пазара с добро качество.

3. Мекото сирене също е богат източник на пробиотици и то се бори успешно с бактериите. При консумацията на храна богата на пробиотици трябва да знаете, че не всички могат да оцелеят до стомашно-чревния тракт, а това ще доведе до неефикасна борба с лошото храносмилане. Все пак науката е доста напреднала и днес вече са доказани някои щамове на лактобацилус, които са доста издържливи и ще стигнат до целта. Точно тези издържливи щампове са открити в някои меки сирена, като например гауда и затова тяхната консумация се препоръчва. Съдържащите се пробиотици в тези сирена оказват благоприятно въздействие върху организма, като стимулират имунната система.

4. Киселите краставички също са един богат източник на пробиотици, но когато се намирате на пазара и искате да си закупите е препоръчително да гледате внимателно. Избирайте само такива, които са естествено ферментирали и за целта не е използван оцет. Препоръчително е да са приготвени с морска сол, защото тя насърчава размножаването на полезните бактерии. Можете да се спрете и на консумация на туршии, които задължително са приготвени точно с морска сол.

5. Другите храни чрез, които можете да си набавите нужните на организма пробиотици са ябълки, банани, аспержи, овесени ядки, мед, бобови растения, кленов сироп и вино.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ето и най-богатите на пробиотици храни

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *