Червен божур помага при епилепсия и ревматизъм

Червеният божур е цвете с големи и красиви цветове, което много хора имат в градините си. Но надали повечето от тях знаят, че освен красиво, то е и лечебно.

Корените на растението имат болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. В народната медицина те се използват като помощно средство за лечение на хемороиди, при епилепсия, за улесняване на изхвърлянето на камъни в бъбреците. Има силно нервноуспокояващо действие и освен това се използва за засилване на тонуса на червата, перисталтиката и матката.  Препоръчва се и при лечение на ревматизъм.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

При употреба на дрогата трябва да се има предвид, че тя е токсична и в по-големи количества може да предизвика аборт или силно менструално течение.

Като нервоуспокояващо средство се приема 3 пъти на ден по 100 мл. запарка от червен божур. Приготвя от венчелистчетата – 1 с.л. се залива с 300 мл. кипяща вода и се оставя да кисне около час.

Отвара от корените на растението оказва болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. 1 ч. л. корени се прибавя в половин литър вода и се вари около 5 мин. Приема се 3 пъти дневно по 200 мл.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *