Божурът и неговите лечебни свойства

Божурът е едно красиво растение, което произхожда от Балканския полуостров, което има изправено стебло достигащо височина около 60 сантиметра. Листата му са зелени, като в обратната страна придобиват по светъл нюанс, а цветовете са големи и красиви с големина около 5-6 сантиметра.

bojurБожурът е широко разпространено растение, което се среща на територията на цялата страна. За народна медицина се използват най-често корените и венечните листа, а малко по-рядко в употреба влизат и семената.
Корените на божура съдържат алкалоид, който е наречен перегринин, пеоново масло, танин и глутамин. Във венечните листа се съдържат антоцианови багрила и дъбилни вещества.

Божурът може да се използва, като обезболяващо и успокояващо средство благодарение на съдържащите се вещества в него. Настройка или извлек от растението може да се използва за понижаване на кръвното налягане, за забавяне на сърдечната дейност, за подобряване на съня. Божурът успешно се справя и с тиковете на периферните мускули, като го потиска. Той може да бъде много полезен за успокояване на дразнеща кашлица и облекчаване на дишането.

“Фигурин

Основните заболявания при които е използван божура са астма, безсъние, коклюш, коремни болки-колики и вътрешни хемароиди.

Можете да си приготвите отвара от божур по следния начин:

Смилате една кафяна лъжичка корени от божур. След това поставяте в съд 400 милилитра вода и прибавяте корените. Варите приготвената смес около 3-5 минути и след това я прецеждате. Трябва да приемате от приготвената отвара 2-3 пъти на ден по една кафяна чашка. Лечението не бива да продължава повече от 15 дни!

Задължително трябва да знаете, че тази билка се натрупва в организма и е строго забранена за прием от деца, защото е известна с отровното си действие.

Преди да започнете приема на тази отвара е препоръчително да се консултирате с лекар, за да се избегнат нежелателни и неблагоприятни действия върху организма.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *