Болките в бюста невинаги означават рак!

Първата мисъл, която може да дойде на ума на жена, изпитваща болки в бюста, е че има раково образувание. Но това в много случаи е резултат само на параноя, заради толковата много случаи на действително болните. Или по-точно на уплахата, която много от нас имат.

images (10)Истината е, че за болките може да има много и най-различни причини. И те не са толкова страшни, колкото може да ви изглеждат първоначално. Ето кои може да са причините:

Тъпа болка, стягане, подуване
Това усещане, ако го имате често вероятно вече сте разбрали от какво е, но все пак да кажем. То е резултат от т.нар. ПМС и най-често се усеща в началото преди цикъла. Обикновено настъпва около седмица преди да започне менструалния цикъл и е в резултат от промяната в хормоните точно в този период. Именно хормоналният дисбаланс е причина за болката.

“Демир

Болка може да се установи и преди менопауза. Тогава също е налице хормонален дисбаланс.

Съвет: Намалете болката и дискомфорта преди цикъл, като избягвате да носите тесни дрехи, да спите по корем и да прекалявате с кофеина.

Остра болка в едната, придружена със стягане и парене
Въпросната болка може да е в резултат на такива състояния, като възпаление или мастит, абсцес или киста. Най-добре е в този случай да направите консултация с лекар.

Потърсете професионален съвет и когато болката продължава повече от 2 седмици, напипвате уплътнения, наблюдавате промяна в кожата или има секреция от зърното.

Съвет: Запазете спокойствие и не изпадайте в паника, защото повечето образувания далеч не са ракови, а и болката много рядко е единственият признак на рак.

Повтаряща се болка в бюста след контакт
Причина за нея може да е бързото покачване на нивата на някои хормони по време на възбудата или по-грубо отношение към бюста.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *