Босилекът и неговата лечебна сила

Босилекът, който широко се използва в средиземноморската кухня, представлява едногодишно тревисто растение с характерен аромат. Стъблото му може да варира от 20 до 60 см на височина и е четириръбесто, разклонено в основата. Съцветието е прекъснато, класовидно, образувано от малкоцветни прешлени. Цветовете са бели, по-рядко розови. Плодът след узряване се разпада на 4 чернокафяви орехчета. Цъфти от юни до август. Използват се цъфтящата надземната част, отрязана на около 20 см от върха, без долните одървенели части от стъблото.

ocimum-basilicumДействието в лечебен план, което притежава босилекът е противовъзпалително, спазмолитично, апетитовъзбуждащо и различни други действия, които основно се дължат на уникалното етерично масло на босилека. 

Народната медицина препоръчва босилек при такива състояния, като задух, кашлица, възпаление на простатата, бъбреците и пикочния мехур, газове, безсъние, диария. Притежава антиспастично действие при хроничен бронхит с изразен бронхоспазъм (кашлица, коклюш). Освен това усилва и сърдечната дейност при заболявания на миокарда. При гнойни възпаления на средното ухо и трудно зарастващи рани, народната медицина препоръчва пресен сок от босилек. 

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Общи лечебни действия:

– възбуждане на апетита, лечение на хронични колити, гастрити и ентерити
– при кашлица и бронхиална астма
– при възпаление на пикочните пътища, зъбобол, хрема, ангина.

Външно приложение: Препоръчва се за жабурене при зъбобол и за гаргара при болки в гърлото, за налагане при кожни обриви, за бани (в примес с мащерка и мента във ваната), при нервни разстройства. Сокът се препоръчва при гнойно възпаление на средното ухо.

Вътрешно приложение: 1 супена лъжица от билката се залива с 400 мл вряла вода. Кисне 2 часа. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно, подсладено с мед.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *