Босилекът ни дарява здрава кожа и лекува възпаления

Едно невероятно дъхаво растение, което допринася за неповторимият вкус на много ястия, е босилекът. Неговото латинско име е Ocimum basilicum и представлява ежегодно тревисто растение. Характеризира се с това, че всяка една от неговите части – листа, семена, цветове и етерично масло, притежават лечебни свойства. Освен за подобряване на вътрешното здравословно състояние, босилек може да ползваме и ако искаме да сме красиви, а кожата ни успокоена. Отварата от босилек може да се прилага като тоник за лице. Почиства и детоксикира кожата, като я прави сияйна и нежна.

“Фигурин

bosilekИзползвайте 2 пъти в седмицата една невероятно ефективна маска: просто намачквате пресни листа от босилек, докато се получи гъста паста. Подходяща е за почистването на лицето от черни точки и намаляване отделянето на себум. Употребата на етерично масло от босилек пък е много ефективно средство за подобряване циркулацията на кръвта и по този начин помага за увеличаване на обмяната на веществата.

Освен за кожата, маслото е много полезно и за косата. Може да се намери като основна съставка в хранителните добавки за подобряване на тонуса и еластичността на кожата. Използва се при акнеична кожа и инфекции. Благодарение на антиоксидантните си свойства, босилекът подпомага заздравяването на кожата и намалява риска от различни възпаления, заболявания и инфекции.

Етеричното масло е с антибактериално действие срещу Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis и Escherichia coli, антисептично срещу Proteus vulgaris, Bacillus subtilis и Salmonella paratyph и противогъбично срещу Candida albicans, Penicillium notatum и Microsporeum gyseum.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Босилекът ни дарява здрава кожа и лекува възпаления

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *