Босилекът предпазва от гастрит и хепатит

Босилекът най-често се използва като подправка към различни ястия, но също така се използва и като билка за подобряване на енергията, промяна на вътрешното състояние на духа и др. още от преди 500 години.

Растението има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Освен това действа и леко възбуждащо. Билката повлиява много добре при лечение на инфекциозно-възпалителни процеси както на дихателните, така и на пикочно-половите пътища, а също при умора и при депресия. Растението може да се прилага и външно за налагане при кожни обриви и отоци.

босилекДобре е да се знае, че босилекът, приеман в големи дози е токсичен. Подходящата доза се определя в зависимост от възрастта, общото здравословно състояние и други фактори.

Учени твърдят, че босилекът предпазва от гастрит и хепатит, влияе отпускащо на сърцето, понижава нивото на кръвната захар и отпуска мускулите. Освен това растението има свойството да регулира и нивото на серотонин, допамин, епинефрин и възпалителните агенти, като по този начин води до намаляване на стреса.

Освен с лечебните си свойства босилекът е отлично средство и срещу комарите. Можете да се спасите от досадните гости ако закачите саксия или букетче босилек на прозореца.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *