Бръшлян срещу кашлица

Бръшлянът е една от билките, които притежават уникално действие. Той е известен със своето отхрачващо действие, втечнява бронхиалния секрет и широко се използва в препарати за кашлица. Външно за укрепване на косъма.

brashlqnРастението представлява вечнозелен храст с пълзящи или катерливи стъбла, по които се развиват адвентивии въздушни корени, служещи за закрепване. Листата са 3 – 10 см дълги, кожести, лъскави, но цветоносните клонки яйцевидни или елипсовидни, а по вегетативните стъбла 3 – 5-делни с триъгълни целокрайни дялове. Съцветията са сенниковидни, разположени по върховете на клонките. Цветовете са жълтозелени с петделна чашка и венче. Плодовете са кълбовидни, при узряване тъмновиолетови или черни, сочни, лъскави, с по 3 – 5 закръглени тристенни семена. Цъфти август -септември, а плодовете узряват на следващата пролет.

Използуват се листата (Folia Hederae). Прави се студен извлек, като 1/2 чаена лъжичка ситно нарязани листа се заливат с 250 см3 студена вода и се оставят да киснат 8 часа. Тази доза се употребява за 1 ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *