Бял равнец и неговите свойства!

Белият равнец е растение, което е типично за Северното полукълбо и доста често се изпозва за лечебни цели. Можете да откриете тази безценна билка по каменисти и тревисти поля, край пътя и из дивете места в планините. Той предпочита яркото слънце и почвите с добри дренажни свойства. Белият равнец има тъмнозелени листа, които са многоделни, а цветовете и са представени от многобройни малки кошнички, които образуват прекрасни съцветия.

“Демир

byal-ravnets-za-byalo-techenie-pri-zheniteМожете да съберете билката през летния или есенния сезон, когато приключи нейният цъфтеж. Той може да се използва пресен или изсушен, за приготвяне на запарка. За лечение на някои заболявания се приема под формата на течен екстракт.
В цветовете на белия равнец има съдържание на етерично масло – 0,2-0,5%, а в листата му количествота е от 0,02 до 0,07%. Също така в неговият състав се включват и противовъзпалителни флавоноиди, танини, горчиви вещества и алкалоиди.

Белият равнец е известен и като мъжка и като женска билка, заради различните си действия. Той носи името на мъжка билка, защото е използван в миналото за спирането на вътрешни и външни кръвоизливи и успокоява силната болка. Женското му име идва, защото се използва при маточни кръвотечения, менструални болки, менупауза, дисменорея и хиперменорея.

Заради всички тези свойста, които притежава биката се изполва в съвременната медицина. Най-често се използва при спазмолитично, газогонно, противовъзпалително и антипаразитно състояние, защото етеричните масла, които съдържа са много ефикасни. Тази билка се използва успешно и за понижаване на високата температура, а когато грипа и настинката са още в начален стадии можете да комбинирате белия равнец с бъз или мента и бъдете сигурни, че ще се чуствате по-добре, защото тази комбинация ще помогне да се отдели секрета от дихателните пътища.

Тази билка е чудесен диуретик и се справя успешно с понижаването на кръвното налягане и подобрява сърцебиенето. Белият равнец има способноста да регулира кръвообръщението, благодарение на силата си да свива разширените кръвоносни съдове и да разширява стеснените.

Специалистите го преписват почти винаги на хората, които имат проблеми с разширени вени, венозен застой, флебити и хемороиди. Той успешно се справя и с храносмилателните проблеми, стомашните болки, чревните възпаления и запак.
При меструационни болки или раждане също се използва белия равнец, защото той успява да ги успокои. В случай, че менструацията ви е нередовно е препоръчителен редовния прием на билката, защото ще ви помогне да се регулира цикъла.

Белият равнец може да се прилага и външно, защото има противовъзпалително действие и помага за премахването на ревматични болки.

Можете да отглеждате белия равнец и в домашни условия стига да има слънце и почвата да е дренирана. Размножаването му е лесно чрез семена или разделяне на туфата. След като един път се е хванала билката избуява.
Добре е преди да използвате белия равнец за лечение на различните заболявания да сте наясно дали сте алергични към него, защото ако е така могат да се получат усложнения.
Специалистите не препоръчват билката да се използва от бременни жени или кърмачки.
Внимавайте какво количество от лечебната билка приемате, защото в случай на предозирване се наблюдават симптоми, като световъртеж и главоболие.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *