Бяла ружа при възпаления и дихателни заболявания

Ружата /Althaea officinalis/, която е известна и като лечебна ружа, бяла ружа, бял слез е многогодишно тревисто растение с право стебло, достигащо до 2 метра височина. Ружата е разпространена в цялата страна до 1000 метра надморска височина, като най-често се среща по ливади, влажни места, край храсталаци и реки, в блата, равнини и долини. Среща се и в почти цяла Европа. На някои места ружата се отглежда като декоративно растение. Цъфти от юли до септември.

Демир бозан билки за бъбреци

бяла ружаРужата е позната още от древността, когато е използвана от спортистите и гладиаторите. Древногръцкият учен Плиний е препоръчвал употребата на растението при болки в ставите след физическо натоварване. Авицена го е препоръчвал за лечение при кашлица и тежки наранявания.

В състава на ружата влизат около 30% пектин, 20% слузни вещества, танини, слуз, витамин С, каротин, етерично масло, минерални соли. В цветовете се съдържа пигмента малвидин, а в корените – голямо количество слуз, до 35% аспарагин, бетаин, скорбяла, мазнини, минерални вещества, нишесте и др.

За лечебни цели се използват почти всички части на растението – листата, цветовете и корените. По време на цъфтежа се берат цветовете и листата (без дръжките), а през февруари – април или през септември – октомври се вадят корените, но само от двугодишни растения.

Ружата има много добро противовъзпалително и отхрачващо действие. Тя е чудесно средство за лечение при остри и хронични дихателни заболявания. Употребата на корените спомага за очистване на дихателните пътища от събралите се секрети.

Билката се прилага и при заболявания стомашно-чревната система и язва, а също и при дизентерия и хронични колити, тъй като освен противовъзпалително има и противодиарично действие.

Ружата се приема както вътрешно под формата на запарки и отвари, така и външно под формата на компреси и гаргари. Билката помага при всякакви възпаления.

За вътрешно приложение се приготвя запарка от 1 с.л. ружа, залята с 500 мл. хладка вода. Сместа се оставя да кисне 2 часа, след което се прецежда. Отварата се консумира подсладена с мед, по 1 винена чаша 15 минути преди хранене. Използва се при диария, кашлица, цистит.

Външно билката се употребява за гаргара и жабурене при зъбобол и възпалени венци, за налагане на лапи при циреи, отоци, екземи, рани. При разранени зърна на гърдите на кърмачките и при възпаление на очите се прилага под формата на компреси.

Налагането на възпалена кожа с пресни смачкани плодове на ружата действа успокояващо на раздразнението.

Досега не са известни странични ефекти от употребата на лечебна ружа.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Бяла ружа при възпаления и дихателни заболявания

  1. „За вътрешно приложение се приготвя ?запарка? от 1 с.л. ружа, залята с 500 мл. ?хладка вода?. Сместа се оставя да кисне 2 часа, след което се прецежда. ?Отварата? се консумира подсладена с мед, по 1 винена чаша 15 минути преди хранене. Използва се при диария, кашлица, цистит.“ ??????????????

    Съсипвате добрите идеи , работейки с неграмотни сътрудници !!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *