Бяла ружа при възпаления и дихателни заболявания

Ружата /Althaea officinalis/, която е известна и като лечебна ружа, бяла ружа, бял слез е многогодишно тревисто растение с право стебло, достигащо до 2 метра височина. Ружата е разпространена в цялата страна до 1000 метра надморска височина, като най-често се среща по ливади, влажни места, край храсталаци и реки, в блата, равнини и долини. Среща се и в почти цяла Европа. На някои места ружата се отглежда като декоративно растение. Цъфти от юли до септември.

бяла ружаРужата е позната още от древността, когато е използвана от спортистите и гладиаторите. Древногръцкият учен Плиний е препоръчвал употребата на растението при болки в ставите след физическо натоварване. Авицена го е препоръчвал за лечение при кашлица и тежки наранявания.

В състава на ружата влизат около 30% пектин, 20% слузни вещества, танини, слуз, витамин С, каротин, етерично масло, минерални соли. В цветовете се съдържа пигмента малвидин, а в корените – голямо количество слуз, до 35% аспарагин, бетаин, скорбяла, мазнини, минерални вещества, нишесте и др.

За лечебни цели се използват почти всички части на растението – листата, цветовете и корените. По време на цъфтежа се берат цветовете и листата (без дръжките), а през февруари – април или през септември – октомври се вадят корените, но само от двугодишни растения.

Ружата има много добро противовъзпалително и отхрачващо действие. Тя е чудесно средство за лечение при остри и хронични дихателни заболявания. Употребата на корените спомага за очистване на дихателните пътища от събралите се секрети.

Билката се прилага и при заболявания стомашно-чревната система и язва, а също и при дизентерия и хронични колити, тъй като освен противовъзпалително има и противодиарично действие.

Ружата се приема както вътрешно под формата на запарки и отвари, така и външно под формата на компреси и гаргари. Билката помага при всякакви възпаления.

За вътрешно приложение се приготвя запарка от 1 с.л. ружа, залята с 500 мл. хладка вода. Сместа се оставя да кисне 2 часа, след което се прецежда. Отварата се консумира подсладена с мед, по 1 винена чаша 15 минути преди хранене. Използва се при диария, кашлица, цистит.

Външно билката се употребява за гаргара и жабурене при зъбобол и възпалени венци, за налагане на лапи при циреи, отоци, екземи, рани. При разранени зърна на гърдите на кърмачките и при възпаление на очите се прилага под формата на компреси.

Налагането на възпалена кожа с пресни смачкани плодове на ружата действа успокояващо на раздразнението.

Досега не са известни странични ефекти от употребата на лечебна ружа.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Бяла ружа при възпаления и дихателни заболявания

  1. „За вътрешно приложение се приготвя ?запарка? от 1 с.л. ружа, залята с 500 мл. ?хладка вода?. Сместа се оставя да кисне 2 часа, след което се прецежда. ?Отварата? се консумира подсладена с мед, по 1 винена чаша 15 минути преди хранене. Използва се при диария, кашлица, цистит.“ ??????????????

    Съсипвате добрите идеи , работейки с неграмотни сътрудници !!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *