Бяла върба за укрепване на организма и лечение

Кората на бялата върба (Salix alba) се е използвала за лечение на редица болести още от древността. В народната медицина тя се прилага за намаляване на температура и болки, укрепване на организма и прочистване на кръвта. Екстракт от кората на бяла върба се използва против вътрешни кръвоизливи, катар, ревматична треска, проблеми със ставите и цистит. Добре известно е и нейното антипаразитно и антималарийно действие. Призната е и от традиционната медицина като противовъзпалително и кръвоспиращо средство.

бяла върбаБялата върба се среща в Европа, Западна и централна Азия. Името й произлиза от светлобелезникавата до почти бяла окраска на листата. Среща се във влажни райони, най-много по речните брегове, до 1 000 м. надморска височина. В съвременната медицина се използва върбовата кора (Cortex Salicis), която се събира рано напролет, по време на усиленото сокодвижение в растението.

В кората на бялата върба има съдържание на 5 до 7% гликозида салицин, който се разпада в организма под влияние на ензима саликаза на салигенин, който по-нататък се окислява до салицилова киселина. Срещат се и флавоноиди, и 5 до 10% проантоцианидини (кондензирани танини), които имат заздравяващи и кръвоспиращи свойства.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Кората от бяла върба помага при простудни, трескави състояния, висока температура, плеврит, ревматизъм, подагра, главоболие, възпаление на пикочния мехур. Понякога се прилага при чревни разстройства и инфекции, обилна менструация, кожни обриви, гнойни рани, против потене на краката. Поради антисептичното си действие кората се прилага външно върху рани и язви.

За вътрешно приложение се използва извлек, който се приготвя от 1 чаена лъжичка ситно нарязана кора, която кисне 8 часа в 500 мл. студена вода. Прецежда се и се изпива за 1 ден.

За външно приложение се използва по-концентрирана отвара от кората.

За лечение на язви и рани се прави компрес с парче памучен плат, накиснато в отвара и се налага 2-3 пъти дневно.

Може да се използва профилактично като билков чай или добавка към храната.

Важно! Понякога големи количества от върбата могат да предизвикат странични ефекти като гадене, стомашно-чревен дискомфорт, световъртеж и обрив. Не се препоръчва употребата й от бременни жени или кърмачки, както и хора, страдащи от астма, стомашна язва, диабет или бъбречни и чернодробни заболявания.

Ако имате алергия към аспирин или салицил не прилагайте лечение с бяла върба. Не комбинирайте с диуретици, медикаменти, понижаващи кръвното налягане, противосъсирващи препарати, както и с нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *