Чая от липа ще ви помогне да спите спокойно

Цветовете от липа са познати на човечеството още от преди хиляди години и още тогава те са използвани с лечебна цел.

Чаят от тази билка успешно се бори с безсънието и предотвратява спазмите, които често са причинени от пренатоварване на организма. Със сигурност сте пили поне една чаша чай от липа в живота си и няма как да отречете аромата му. След като днес ви разкажем за ползите върху организма на билката приемът на тази отвара ще стане част от ежедневието ви.

“Демир

в съдържанието на цветовете от липа, от които се приготвя ароматния чай има фарнезол и флавоиди. Тези две съставки го правят толкова ефикасно средство при безсъние, защото действат на мозъчните клетки и предизвикват успокоение на тялото. Можете да си приготвите чай за спокоен сън като в 200 милилитра вода прибавите 7 липови цвята и заварите на котлона. Получената отвара изсипвате в подходящ съд и захлупвате с капак, за да се запари около 10 минути. За да спите спокойно приемете отварата непосредствено преди да си легнете.shai

В случай, че детето ви е енергично и не иска да заспива вечер можете да му приготвите чай от пъпки на холандска липа. Те не само ще накарат детето да спи спокойно, но и ще стимулират хормоните на растежа. Все пак екстракта от холандска липа не бива да се дава на деца под 30 месеца. При по-големите се капват капки от него равни на килограмите на детето. Екстракта може да се разтвори във вода или в домашно приготвен чай от липа. Не се тревожете приготвената отвара няма странични ефекти, а просто ще подобри съня.

Можете да използвате отвара от дива липа, за лечение на пикочните пътища, за подобряване функциите на жлъчката и за пречистване на черния дроб. В кората на дървото се съдържат флороглуционоли и кумарири, които помагат за изхвърлянето на песъчинки в бъбреците и предотвратяването на спазми. За да си приготвите отвара, която да ви избави от тези заболявания трябва да сварите в 1 литър вода 40 грама кора от от дива липа. Отварата трябва да ври в продължение на 10 минути и след това се отстранява от огъня. Оставяте да кисне 1 час на стайна температура. За да се пречисти отделителната система е добре да приемате отварата в продължение на 20 дена. В случай, че камъните в жлъчката или бъбреците са твърде големи не използвайте тази рецепта, защото тя може да доведе до неблагоприятни симптоми.

Можете да приемате чая от липа в комбинация с мед, за да подобрите вкуса му и увеличите неговата лечебна сила.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *