Черешите помагат при болки в мускулите

След интензивна тренировка или друго физическо натоварване често се получава мускулна треска, която не е никак приятна. Обикновено няма какво да направим по въпроса и просто си изчакваме болката в мускулите да отмине.

Демир бозан билки за бъбреци

Наскоро обаче, учени са установили, че има хранителни продукти, които помагат да се справим с болките в мускулите. Един от тях са черешите. Те са плод, притежаващ изключително силни антиоксидантни свойства, а освен това имат и противовъзпалителен ефект.

черешиУчените са провели изследване, в което са участвали спортисти, прекарващи часове във фитнеса. След проучването учените установили, че консумацията на 45 череши или 200 мл. сок от череши могат да намалят мускулната болка. Поради това е препоръчителна употребата им от спортисти и хора, които тренират интензивно.

Подобен на черешите ефект има и кафето. Други учени са провели експеримент, в който участвали професионални велосипедисти. Докато траело проучването те консумирали по 5-6 чаши кафе на ден, както и големи количества въглехидрати.

Учените установили, че под въздействието на кафето мускулите се възстановяват много по-бързо. Те обясняват това с факта, че кофеинът помага на глюкозата да се съхранява в мускулите по-бързо и освен това се превръща в гликоген, който е основният източник на енергия за работа на мускулите.

Учените подчертават, че кафето не може да поддържа постоянно мускулите в добра форма, а просто помага за по-бързото възстановяване при нужда.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *