Черният оман помага при упорито акне

Черният оман, Symphytum officinale, представлява добре познато тревисто растение, което е разпространено в Азия и Европа. Ние можем да го срещнем у нас още под името страстник, див тютюн, мазен корен и зарасличе. Англичанинът Хенри Дабълдей бил убеден, че светът може да бъде спасен от глада и болката с изследване на билката. Затова той създава организация за изследване и култивиране на растението, която продължава да съществува вече повече от век и половина.

Tips-which-may-help-You-Discover-and-Preserve-Your-Skin-BeautyУникалните лечебни свойства на билката се дължат на неговия химичен състав. Една от най-ценните съставки, която се среща в неговите части е алантоинът, който достига до 1% в корените и 4,7% в цъфтящите върхове. Освен това има и витамини А, В12 и С, както и минералите фосфор, калций и калий. В билката се съдържат химични вещества като фенолни киселини, пиролизиданови алкалоиди ехинатин, симфитин и лазиокарпин, скорбяла, смоли, аспаргин тритерпени, дъбилни вещества и етерично масло.

Традиционното билколечение определя използването на черния оман под формата на гаргара, компреси и чай. На практика всяка една негова част е лековита и изключително полезна. Лечебните свойства на билката се известни още от древността. Първи Авицена е описал лечебните качества на черния оман. Според него билката може да се използва като универсално средство за зарастване на меки тъкани и кости, за редуциране на болките при подагра, ревматизъм и артрит.

Демир бозан билки за бъбреци

Според българската народна медицина билката може да се използва за лекуване на ларингит, бронхит, кашлица, кръвоизливи от носа, продължителна менструация. Направена под формата на лапи, налагането с нея може да облекчи болките при различни ставни заболявания, кожни обриви и изгаряния, както и различни рани. Топъл компрес от черен оман помага при ревматични мускулни удебеления, подагрени израстъци, при болки в тила и разширени вени.

Препоръчва се при рани в устата и разклащане на зъбите да се жабурите с отвара редовно. Под формата на тинктура се използва за лечение на акне. От листата на билката може да приготви мехлем, който да се използва за ожулвания и контузии.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *