Черният оман помага при упорито акне

Черният оман, Symphytum officinale, представлява добре познато тревисто растение, което е разпространено в Азия и Европа. Ние можем да го срещнем у нас още под името страстник, див тютюн, мазен корен и зарасличе. Англичанинът Хенри Дабълдей бил убеден, че светът може да бъде спасен от глада и болката с изследване на билката. Затова той създава организация за изследване и култивиране на растението, която продължава да съществува вече повече от век и половина.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Tips-which-may-help-You-Discover-and-Preserve-Your-Skin-BeautyУникалните лечебни свойства на билката се дължат на неговия химичен състав. Една от най-ценните съставки, която се среща в неговите части е алантоинът, който достига до 1% в корените и 4,7% в цъфтящите върхове. Освен това има и витамини А, В12 и С, както и минералите фосфор, калций и калий. В билката се съдържат химични вещества като фенолни киселини, пиролизиданови алкалоиди ехинатин, симфитин и лазиокарпин, скорбяла, смоли, аспаргин тритерпени, дъбилни вещества и етерично масло.

Традиционното билколечение определя използването на черния оман под формата на гаргара, компреси и чай. На практика всяка една негова част е лековита и изключително полезна. Лечебните свойства на билката се известни още от древността. Първи Авицена е описал лечебните качества на черния оман. Според него билката може да се използва като универсално средство за зарастване на меки тъкани и кости, за редуциране на болките при подагра, ревматизъм и артрит.

Според българската народна медицина билката може да се използва за лекуване на ларингит, бронхит, кашлица, кръвоизливи от носа, продължителна менструация. Направена под формата на лапи, налагането с нея може да облекчи болките при различни ставни заболявания, кожни обриви и изгаряния, както и различни рани. Топъл компрес от черен оман помага при ревматични мускулни удебеления, подагрени израстъци, при болки в тила и разширени вени.

Препоръчва се при рани в устата и разклащане на зъбите да се жабурите с отвара редовно. Под формата на тинктура се използва за лечение на акне. От листата на билката може да приготви мехлем, който да се използва за ожулвания и контузии.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *