Цикория и нейните ползи за здравето

Цикория е многогодишна билка, чиито корени са известни с това, че се предлагат като топла напитка заместител на кафето.

Листата и са сладки и често пъти биват използвани за направата на различни видове салати. Често пъти билката бива наричана ‘цар корен’ поради широкоспектърното си терапевтично действие върху организма ни.

Най-полезен е самият и корен. Той е богат на вид полизахарид, който може да бъде употребяван, като също толкова вкусен заместител на бялата захар. Съдържанието и на гликозиди, които се ползва в медицината, като успокояващо средство, също придава ценни качества и я прави доста търсена за употреба билка. Нейния корен също така е богат и на витамин Ц, витамин Б, пектин, каротин и множество протеини.

Хилядите ползи за здравето от билката цикория

Хилядите ползи за здравето от билката цикория

Обработената цикория се дели на три вида:

Смляна – обикновено се прибавя към кафето известно с горчивия си тръпнещ вкус, за да го смекчи.

Разтворима – съставена е винаги от 100% цикория. В началото се е предлагала, като гореща напитка само сутрин, сега с прибавени към нея различни видове аромати се консумира във всяка част от деня.

Течен екстракт – разреден, той е част от състава на множество питиета или се използва при приготвянето на някои ястия.

Цикорията има противовъзпалителни свойства. Позната е още и като средство, което действа успокояващо на нервната система. Понижава нивата на кръвната захар. Използва се и за унищожаване на глисти при децата, а освен това притежава и противомикробни свойства. Може да се прилага ефикасно и при лекуването на анемия, цироза на черния дроб, треска, жълтеница и дори болезнена менструация. Най-важното при цикорията е, че тя е абсолютно безопасна за бременни или кърмещи жени, както и за малки деца.

Ето и една рецепта с лечебната цикория, която може да използвате за лечение: взимате корен от лечебната билка и го нарязвате на дребно, след което от него взимате 2 чаени лъжици. Тях заливате с вода и кипвате. Изпивате направената отвара за 2 дни.

Както всички билки обаче, и цикорията има противопоказания с които трябва да сте запознати, преди да зачестите употребата и. Тя не се препоръчва при хора, болни от гастрит, хемороиди и разширени вени. Тъй като възбужда апетита, не е желателно да бъде употребявана и от хора страдащи от наднормено тегло.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *