Да излекуваме черния дроб с няколко билки и храни

Всяка организация и съвкупност от единици притежава звено, което изпълнява ролята на пречиствателна станция – складира и сортира вредните вещества, които след това се изхвърлят. За човешкият организъм едно такова звено е черният дроб. Абсолютно всичко, което попада в кръвта ни, заедно с храната, лекарствата, дори въздухът – накрая отива диретно в черния дроб и ако е опасно за организма, би­ва неутрализирано. Черният дроб е единствен орган и ако нещо се случи с него, няма друг, който да го замени.

Демир бозан билки за бъбреци

girl_fruitsА твърде много са факторите, които изискват неговата постоянно активна функция, което ежедневно и в продъл­жение на годините го нато­варва твърде много. Ето защо и напоследък толкова сериозни заболявания „морят“ черния ни дроб. И дори понякога без привидно никаква причина. Всичко това на­лага да се замислим по-сери­озно за това как живеем, с какво се храним, почиваме ли си достатъчно, за да можем да осигурим добър комфорт в дейността на черния дроб.

Билките могат да ни помогнат да се пречистим от натрупалите се токсини или да се предпазим от тях, в това число и в черния дроб. Ето няколко билкови комбинации, които да се използват като фитопрофилактика даже и да нямате оплаквания:

1. Смесват се 100 г изсушени ситно нарязани корени от глухарче, 30 г стръкове от змийско мляко, може и пресни или скоро изсушени, и 50 г стръкове от пчелник и плод от шипка. От така приготвената смес, кипнете в 600 мл вода 2 супени лъжици. Оставете да ври около 3 до 5 минути, след което оставете да изситне и прецедно приемайте 6 пъти дневно по 100 мл 15 мин преди и 30 мин след храна.

2. Друга билкова комбина­ция, която помага за прочистване на черния дроб, е: 100 г цвят от невен и 50 г сухи стръкове от цикория (синя жлъчка), листа от мента, стръкове от камшик. Приго­товлението е по същия на­чин. Могат да се пият и от­делно чайове от лайка, жълт кантарион и шипка.

Особено полезни са добре узрелите домати, моркови­те, ряпата, ябълките, сурови или печени (без захар), и цит­русовите плодове. Трябва да знаем, че растителните мас­ла – слънчогледово, царевич­но, маслинено (зехтин), не вредят на черния дроб, а нап­ротив, подпомагат го. Об­ратния ефект имат месата, дори и крехките наглед, които съдържат много скрити мазнини – животински и осо­бено много свинска мас. Не е препоръчителна постоянна­та и в големи количества употреба на пълномаслено краве масло. Редовната употреба на необходимите за ор­ганизма 6-8 чаши вода дневно също е от голямо значение за преодоляване на интоксика­цията на черния дроб. Упот­ребата на алкохол (даже и в малки, лечебни количества), тютюн и кафе е опасна.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *