Да запазим цвета на косата свеж за дълго време

Когато говорим за косата, всеки е склонен да похарчи колкото е необходимо за перфектния й нюанс, стига той да е траен. Но боята не е единственото, от което зависи трайният цвят. И дамите, които често се боядисват могат да направят нещо, за да задържат цвета си. Когато косата се боядисва, то нанесеният пигмент остава затворен вътре в косъма. Но всичко, което може да повдигне кутикулата на косъма и да позволи на частиците от пигмента да се отделят, разбира се, избелва красивия цвят. А един от най-големите виновници за избледняването на боята е водата. Тя разтваря пигмента и кара цвета да избледнява по-бързо. Но това съвсем не значи, че за да запазим цвета на боядисаната коса, трябва да мием косата си по-рядко от нормалното. Защото можем да направим няколко неща:

881751. Независимо от сезона на главата си трябва да имаме шапка: Предпазването на косата от различните атмосферни условия помага да се намали формирането на свободни радикали, атоми и молекули, които допринасят за избледняването на цвета. Ако например през лятото дълго време сте навън, то е добре на главата си да имате широкопола шапка или пък да нанасяте регулярно продукт, който ще абсорбира UV лъчите и филтрира част от тях.

2. Да помислим още веднъж преди да се боядисваме в червено: Макар да привличат вниманието, червеникавите нюанси много бързо избледняват и това е така, защото молекулите на червените пигменти са по-големи от кафевите и черните – и са най-нестабилни.

3. Да мием по-рядко косата си с шампоан: Колкото повече мием косата си, толкова по-бързо цветът избледнява. Третирането на косата с шампоан кара косъма да се подува и затова цветът малко по малко се отмива.

4. Да използваме шампоан и балсам, запазващи цвета: Традиционните продукти не отнемат от цвета на косата, но и не му дават нищо. Ако използваме обаче шампоан и балсам за боядисана коса, които са създадени специално да предпазват цвета, те ще затворят кутикулата на косъма – за да може боята да се задържи вътре и да не се отмива толкова лесно.

5. Да използваме хладка вода: Горещата вода влияе лошо върху цвета на косата. Мократа коса има повече еластичност от сухата, като „разтегливостта” се увеличава с увеличаването на температурата на водата.

Да запазим цвета на косата свеж за дълго време
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *