Да запазим цвета на косата свеж за дълго време

Когато говорим за косата, всеки е склонен да похарчи колкото е необходимо за перфектния й нюанс, стига той да е траен. Но боята не е единственото, от което зависи трайният цвят. И дамите, които често се боядисват могат да направят нещо, за да задържат цвета си. Когато косата се боядисва, то нанесеният пигмент остава затворен вътре в косъма. Но всичко, което може да повдигне кутикулата на косъма и да позволи на частиците от пигмента да се отделят, разбира се, избелва красивия цвят. А един от най-големите виновници за избледняването на боята е водата. Тя разтваря пигмента и кара цвета да избледнява по-бързо. Но това съвсем не значи, че за да запазим цвета на боядисаната коса, трябва да мием косата си по-рядко от нормалното. Защото можем да направим няколко неща:

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

881751. Независимо от сезона на главата си трябва да имаме шапка: Предпазването на косата от различните атмосферни условия помага да се намали формирането на свободни радикали, атоми и молекули, които допринасят за избледняването на цвета. Ако например през лятото дълго време сте навън, то е добре на главата си да имате широкопола шапка или пък да нанасяте регулярно продукт, който ще абсорбира UV лъчите и филтрира част от тях.

2. Да помислим още веднъж преди да се боядисваме в червено: Макар да привличат вниманието, червеникавите нюанси много бързо избледняват и това е така, защото молекулите на червените пигменти са по-големи от кафевите и черните – и са най-нестабилни.

3. Да мием по-рядко косата си с шампоан: Колкото повече мием косата си, толкова по-бързо цветът избледнява. Третирането на косата с шампоан кара косъма да се подува и затова цветът малко по малко се отмива.

4. Да използваме шампоан и балсам, запазващи цвета: Традиционните продукти не отнемат от цвета на косата, но и не му дават нищо. Ако използваме обаче шампоан и балсам за боядисана коса, които са създадени специално да предпазват цвета, те ще затворят кутикулата на косъма – за да може боята да се задържи вътре и да не се отмива толкова лесно.

5. Да използваме хладка вода: Горещата вода влияе лошо върху цвета на косата. Мократа коса има повече еластичност от сухата, като „разтегливостта” се увеличава с увеличаването на температурата на водата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *