Десет неща, които здравото сърце изисква от нас

Човешкото сърце представлява кух мускулест орган, който притежава своите инвидуални характеристики, определещи се по такива признаци като възраст, пол и др. То играе ролята на помпа за организма в сърдечно-съдовата система и по този начин поддържа кръвообращението. Вероятно повечето от нас знаят какво представлява сърцето, но дали знаем какво трябва да направим, за да подобрим здравето му и да стабилизираме работата му? Вижте няколко съвета, които е добре да следвате:

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

heartСъвет №1
Да се консумира здравословна храна – включвайте в менюто си плодове и зеленчуци, най-малко по пет пъти на ден. Избягвайте консумацията на консервирани храни – те имат високо съдържание на сол и наситени мазнини. Приемайте повече ненаситени мазнини, които се съдържат най-вече в царевичното олио, зехтина, маслото от рапица, рибата, ядките и др. Добре е да бъде ограничен дневният прием на наситени мазнини в храните от животински произход – месо и млечни продукти. Вместо червено месо консумирайте повече филе и бяло месо, риба и рибни продукти, защото ненаситените мазнини, които те съдържат, повишават нивото на полезния и редуцират количеството на вредния холестерол в кръвта.

Съвет №2
Задължително и физическа активност – 30 минути движение на ден могат да ви предпазят от миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.

Съвет №3
Никакви цигари – ако успеете да преодолеете този вреден навик, то със сигурност намалявате поне наполовина риска от сърдечносъдови заболявания.

Съвет №4
По-малко и по-рядко алкохол – при прекомерна и системна употреба на алкохол, се повишава значително кръвното налягане, а и може да доведе до напълняване.

Съвет №5
Старайте се да поддържате оптимално нормално телесно тегло – отслабването и намаляването приема на сол води до понижаване на кръвното. Хипертонията е най-рисковият фактор за мозъчен инсулт.

Съвет №6
Профилактика – не пренебрегвайте редовните прегледи и консултациите за измерване на кръвното ви налягане, холестерол, кръвна захар, както и индексът на телесната маса.

Съвет №7
Старайте се да не стоите на задимени от цигарен дим места – по време на работа настоявайте за чист въздух. Пушачите нарушават вашите права.

Съвет №8
Придвижвайте се до работното място с велосипед, изкачвайте стълби през обедната почивка или повървете една спирка.

Съвет №9
Много внимателно подбирайте своето обедно меню през работната седмица. Когато сме на работа сме много по-предразположени към вредни хранителни навици, отколкото когато сме в отпуска или почивка. Посещавайте заведения, които предлагат здравословно меню или просто не слагайте мазнина на салатата.

Съвет №10
Опитайте се да намалите стреса и напрежението, като през обедната почивка се разхождате на свеж въздух, по възможност правите стречинг упражнения 2 пъти на ден, по минимум 5 минути.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *