Диабетът не е присъда – как да се предпазим от него?

Диабетът е вид метаболитно заболяване, което за жалост не се лекува. Или поне не получавате подобрение, ако не промените начина си на живот. А най-големият проблем на заболелите от него е наднорменото тегло. Диабетът е може би единственото заболяване, което до голяма степен зависи от правилното хранене. Как да намалим риска от него, като се има предвид, че вече и много млади хора страдат от диабет? Ето няколко правила за профилактика на диабета:

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

zdravoslovno-hraneneСъвет №1: Овесена каша
Овесената каша е изключително богата на разтворими фибри, което от своя страна помага за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, дивертикулит и диабет.

Съвет №2: Спорта може да помогне
Няма нужда да напомняме, че спорта е здраве. Доказали са го и много учени, които с пълна отговорност могат да кажат, че мъжете с инсулинова резистентност (рисков фактор за диабет и сърдечно-съдови заболявания), които се подлагат на по-голяма физическа активност 4 пъти в седмицата, повишават чувствителността си към инсулина с 43% за 6 седмици.

Съвет №3: Яжте ябълки
Години наред учените изследват хора, които се подлагат на различен вид диети. Установено е, че сред тези, които включват ябълки в диетата си, рискът от диабет намалява с 27%.

Съвет №4: Подходящи въглехидрати
Изключително препоръчително е към ежедневната си хранителна диета да включвате и продукти с нисък гликемичен индекс (добри въглехидрати), тъй като те се усвояват по-бавно и по този начин се поддържат нормални нива на кръвната захар.

Съвет №5: Повече витамин Е
Най-добрата профилактика срещу диабета е именно витамин Е. С 22% се намалява риска от диабет, когато всеки ден се консумират храни с високо съдържание на витамин Е. В допълнение витамин Е може да намали вредното въздействие на свободните радикали, които допринасят за усложненията при диабет.

Съвет №6: Алкохол
Много внимавайте с консумацията на алкохол. Консумирайте умерено. Голямото количество алкохол е враг на диабета… и не само на него!

Съвет №7: Напитки и сладкиши
Премахнете или най-малко намалете консумацията на напитки и сладкиши, които съдържат захар.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *