Диета за работещите в офис

Заради заседелият начин на живот, който е често явление в нашето съвремие, човек развива особености на обмяната на веществата и разхода на калории, които трябва да се вземат предвид при хранене. Постоянното седене на стола означава ниско натоварване на мускулите, статично напрежение на гръбначния стълб, нарушения в кръвообращението, застой в червата и като следствие – проблеми с редовното им освобождаване. Малцина след работа отиват да тренират във фитнеса или се прибират пеша у дома – повечето сядат в автомобила или в обществения транспорт, а вкъщи се отпускат на дивана да си починат.

laptopЕдин такъв живот е пряк път към появата на целулит, наднормено тегло и множество проблеми със здравето. Хората, заети с умствен труд, работят главно с мозъка си и по-малко с ръцете. При това активни потребители на енергия са сивото вещество и вътрешните органи – бели дробове и сърце, а останалите са не особено активни, както и мускулите. Мозъкът „се храни” главно с глюкоза, а мазнините и белтъчините се изразходват неактивно. Затова за човека на умствения труд не е подходящо нисковъглехидратното хранене, докато ограничаването на мазнините ще е само от полза за тялото му.

Въглехидратите обаче трябва да постъпват в мозъка равномерно, без резки скокове. Ако наблягате на леките въглехидрати – бонбони, захар, тортички – глюкозата рязко и на големи порции ще прониква в кръвта и мозъкът няма да може да я преработи цялата, следователно част ще остави „за запас”.

Затова забравете различните пасти, бисквитки, вафлички и подобни бързи закуски. По-добре един или два плода за офиса, отколкото цял пакет сладкиши или соленки.

Диета за работещите в офис
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *