Диета за работещите в офис

Заради заседелият начин на живот, който е често явление в нашето съвремие, човек развива особености на обмяната на веществата и разхода на калории, които трябва да се вземат предвид при хранене. Постоянното седене на стола означава ниско натоварване на мускулите, статично напрежение на гръбначния стълб, нарушения в кръвообращението, застой в червата и като следствие – проблеми с редовното им освобождаване. Малцина след работа отиват да тренират във фитнеса или се прибират пеша у дома – повечето сядат в автомобила или в обществения транспорт, а вкъщи се отпускат на дивана да си починат.

laptopЕдин такъв живот е пряк път към появата на целулит, наднормено тегло и множество проблеми със здравето. Хората, заети с умствен труд, работят главно с мозъка си и по-малко с ръцете. При това активни потребители на енергия са сивото вещество и вътрешните органи – бели дробове и сърце, а останалите са не особено активни, както и мускулите. Мозъкът „се храни” главно с глюкоза, а мазнините и белтъчините се изразходват неактивно. Затова за човека на умствения труд не е подходящо нисковъглехидратното хранене, докато ограничаването на мазнините ще е само от полза за тялото му.

Въглехидратите обаче трябва да постъпват в мозъка равномерно, без резки скокове. Ако наблягате на леките въглехидрати – бонбони, захар, тортички – глюкозата рязко и на големи порции ще прониква в кръвта и мозъкът няма да може да я преработи цялата, следователно част ще остави „за запас”.

Затова забравете различните пасти, бисквитки, вафлички и подобни бързи закуски. По-добре един или два плода за офиса, отколкото цял пакет сладкиши или соленки.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *