Див копър при конюнктивит

Резене (Foeniculum vulgare), наричано още див копър е многогодишно тревисто растение, виреещо в топъл климат. Билката има многобройни ползи за здравето, дължащи се на богатото съдържание на етерично масло (около 6%), белтъчини, ароматни съединения и тлъсто масло (около 18%). Използва се като апетитовъзбуждащо средство, за облекчаването на газове, колит и други храносмилателни смущения.

“Фигурин

резенеЧаят от резене влияе благотворно при бронхиална кашлица. При мускулни болки, схващания или ревматизъм билката може да се използва под формата на мехлем.

Дивият копър помага за стимулиране на млякото при кърмачките, като се постави като компрес директно върху гърдите на родилката.

Освен че има отхрачващо, спазмолитично, карминативно и галактогенно действие, билката влияе и като противомикробно и противоглистно средство.

С разтвор от див копър може да се прави промивка на очите при конюнктивит или за успокоение на очите, когато са уморени.

При бъбречни проблеми, цистит или наличието на високо съдържание на пикочна киселина в организма се приема като билкова отвара.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *