Добро храносмилане с майорана

Майораната, известна още като Origanum majorana представлява многогодишно тревисто растение и подправка, което се отглежда в средиземноморските страни, Централна и Източна Европа. Смята се, че нейната родина е Мала Азия, донесена преди векове с корабите на Христофор Колумб в Европа по време на неговите странстрания. Билката притежава силен, характерен аромат и в миналото дори се е смятало, че е свещено растение и символ на щастието. Основните износители и производители на майорана са Португалия, Израел, Албания, Испания и Чили.

“Фигурин

Maiorana_1Химичният състав на майораната включва витамините А, С и Р, а също така и много ценни минерални соли. Растението съдържа 0,7-1% етерично масло, което съдържа феноли, сабинен, танини, пинен, борнеол, алфатерпентинеол, терпинен и горчиви вещества.

Освен като подправка, майораната намира и широко приложение в парфюмерията, както и като билка. Широко използвана изсушената трева е традиционна подправка в Германия за колбасите, тъй като съдържащите се в нея етерични масла и феноли притежават консервиращо действие върху съставките на храната. При термична обработка майораната губи характерния си аромат, защото се изпаряват етеричните й масла. Затова тя трябва да бъде прибавяна към храната няколко секунди преди ястието да бъде свалено от огъня. В прясно състояние е предпочитана като подправка на ястия от средиземноморската кухня за овкусяването на ястия с риба и паста.

В древността, в Древна Елада Хипократ е предписвал билката при болести на дихателните пътища и стомаха. През Средновековието с билката са лекували женски болести и епилепсия. Майораната има антисептично, успокоително, спазмолитично, пикочогонно и съдоразширяващо действие. Нейна заслуга са подобренията в храносмилането, използва се и при колики в червата и стомаха, при спастичен бронхит и при трудно уриниране. Употребява се при чернодробно заболявания, бронхит, кашлица, диария и малокръвие.

Може да бъде използвана и външно, под формата на компреси за екземи и рани. Билката стимулира секрецията на стомашни сокове и затова може да се консумира заедно с по-мазни и тежки храни. За разлика от други билки, тя не губи своя приятен аромат при сушене. Етеричното масло от майорана намира приложение като съставка в парфюмерията под формата на продукти за коса, сапуни и други козметични продукти. Заради своя силен и характерен аромат тя се използва и в аромотерапията.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *