Домашните растения пречистват въздуха

В повече домове, офиси и различни сгради за интериор се използват растения, но както е известно те ни помагат за пречистването на въздуха. Когато едно растение се използва за пречистване на въздуха от замърсители се нарича фиторемедиация.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

С изследването на домашните растения и тяхната способност за пречистване на въздуха се занимават Европейската космическа агенция и НАСА още през 90-те години. Още по това време учените са доказали, че някои от домашните растения наистина имат тази невероятна способност да поглъщат токсините, като ги задържат в тъканите на листата си и корените, а по този начин пречистват чудесно въздуха.

3496767Много хора купуват растението Aloe vera просто за да краси дома, а и на всичко отгоре се отглежда лесно. Просто трябва да се постави на слънчево място и да се полива редовно. Но със сигурност повече от нас не са запознати с услугите, които ни прави това сочно и месесто растение. То има невероятната способност да поглъща частиците на формалдехид и бензен, които са във въздуха. Веществата формалдехид и бензен в повечето случай попадат в нашия дом благодарение на почистващите препарати и боите и са доста вредни за организма ни, когато ги вдишваме. Другото нещо, което може би също не знаете, е че растението Aloe vera съдържа гел, който е много ефикасен при порезни рани и различни изгаряния.

Ако закупите драцена- Dracaena marginata, знайте, че това ще е едно много добре решение, защото тя не само ще краси дома ви, но и абсорбира частиците на ксилен, формалдехид и трихлороетилен, които се намират във въздуха. Тези вещества попадат в дома, когато се използват лакове, бои и дори от някои козметични продукти. Когато не се полагат необходимите грижи за драцената е нормално тя да изсъхне. Съветваме ви, ако това се случи веднага да я изнесете от помещението, защото замърсителите, които е приела могат да я напуснат и да се върнат обратно.

1_7164-1Дяволският бръшлян Epipremnum aureum също е едно прекрасно растение, което притежава доказани свойства за пречистване на атмосферата. То действа благоприятно, когато в къщата се намира човек с хронични заболявания. Вирее благоприятно в стаи, в които има много светлина. Преди обаче да предприемате крачката със закупуването му трябва да знаете, че растението е отровно. С него трябва да се внимава, ако има деца в къщата, то нека е поставено на недостъпно място.

За да уловите бензена, който попада в стаите ви от пластмаси, изкуствени тъкани, пестициди, цигарен дим и формалдехида, които попада от детергенти и омекотители, са ви нужни растенията замърсители.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Домашните растения пречистват въздуха

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *