Домашно червено вино лекува кървящи венци, бронхит и възпаления

Освен, че е любима напитка, домашното червено вино може да подобри здравето ни или да ни предпази от болести, но употребявано в умерени количества. Французите например, чиито кулинарни традиции повеляват на трапезата винаги да има чаша вино, боледуват по-малко от атеросклероза. В нашата страна освен за питие, виното се прилага и в много лечебни рецепти в народната медицина.

“Фигурин

При кървящи венци: в 100 мл. чисто домашно вино се сипва 1 супена лъжица стипца. Слага се на котлона да заври и с получената течност се правят промивки на устната кухина 4-5 пъти дневно.

домашно червено виноДруго, което се прилага е: равни количества кори от млади клончета дъб, дрян и дюля се сваряват във вино до кипване. С върха на ножа се слага стипца и след изстиване течността се прецежда. Устната кухина се промива всяка сутрин с течността.

При възпаление на очите: взима се среда от бял хляб и се потапя в чисто домашно вино. Налага се върху очите, вечер, след което се прави лека превръзка.

При бронхит: 20 малки зелени орехчета, на които са изрязани капачетата, се поставят в 1 литър домашно вино. Оставят се да киснат един месец и се прецежда. От получената настойка се приема 3 пъти дневно по една ракиена чашка 30 минути преди ядене.

При артрити или артрози: 200 гр. ситно нарязани корени от бряст се сипват в литър домашно червено вино. Оставят се да киснат едно денонощие, след което се прецежда. От получената настойка се пие по една ракиена чаша сутрин на гладно.

При възпаление на простата се използва бяло вино. В един литър се накисват 10 глави счукан чесън. Престоява 3 часа и се прецежда. Настойката се използва разпределена за двудневно лечение.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *