Доматите също имат лечебни свойства

Всички познават доматите и знаят, че в зависимост от сорта те се различават по вкус, размер, форма и цвят, но независимо от това те са истински еликсир на здраве.

Доматите са богати на антиоксиданти, органични киселини, фибри, витамини, минерали и фитонутриенти. Също така са отличен източник на витамини В6, С и К, бета-каротин, биотин, ниацин, калий, фосфор, калций, желязо, цинк, селен и други основни хранителни вещества.

доматБлагодарение на комбинацията от желязо и витамин С, доматите са чудесно средство спомагащо за синтезирането на хемоглобина и формирането на нови червени кръвни клетки, от което следва, че те помагат за предотвратяване или лечение на различни видове анемия.

От проучвания е доказано, че антиоксидантът ликопен, съдържащ се в доматите, може да бъде от полза за предотвратяването на някои видове рак – на белия дроб, на простатата и на дебелото черво. Той има има пречистващ ефект, облекчава симптомите на астма и е полезен за артериите и очите. Освен това подобрява мъжката плодовитост и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Ликопенът подобрява способността на кожата да се предпазва от вредните UV лъчи, а богатото съдържание на витамини А и С я предпазва от стареене и премахва кожните несъвършенства. Други изследвания показват, че противовъзпалителният агент в кожата на домата е много мощен и полезен при борба с различни възпаления.

“Фигурин

Доматът е изключително полезен за здравето на костите и зъбите, а също и за кожата и косата. Също така оказва благотворно влияние върху работата на сърцето, като помага за по-ниското кръвно налягане и предотвратява окисляването на холестерола, което е една от първите стъпки в образуването на атеросклеротични плаки.

Доматът е чудесно натурално средство за облекчаване на симптомите на стрес и умора, както и за облекчаване на мускулни спазми и крампи.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *