Дяволска уста срещу множество заболявания

Билката дяволска уста не е толкова обсъждана у нас, но пък в китайската медицина е сред най-използваните лечебни растения. Какво лекува билката дяволска уста и как да я използвате?

motherwort1Легенди за произхода
Има две по-разпространени легенди за произхода на билката. Според едната, дяволската уста (или още тамянка, страхливче, домашна коприва) е с родно място вътрешността на Азия. Според историята малко момче търсило лек за болната си мйка, когато група монаси му дали насоки къде да намери лековитото растение. Според друга легенда, нейното родно място е Гърция. В Древна Елада имало градче, в което местните пиели от извор, заобиколен от поляни с дяволска уста. И тъй като жителите на селището живели до над 100 години, всички решили, че това се дължи на лечебните свойства на магическото растение. От гръцки идва и другото име на билката – Leonurus cardica, при което leon означава лъв, ouros опашка, а cardica – сърце. Или иначе казано билката лъвска опашка, както е известна още по света.

“Демир

Какво лекува билката дяволска уста?

Днес билката се среща на територията на Азия и Европа. На външен вид тя е високо около 60 до 100 см тревисто растение, което е окичено с листа, разположени на дълги дръжки, растящи на кухо стъбло, а на неговия връх се мъдрят розови или виолетови цветове. Именно цъфналата част (и понякога листата) се използват за приготвянето на чайове, запарки, отвари, компреси. Лечебните й свойства включват лечение на анемия, метеоризъм, трудно уриниране, главоболие, преумора, стрес, за понижаване на кръвното налягане. Листата помагат при изгаряния, затова се приготвят компреси от тях. Много добре е известна още билката и при различни женски болежки – облекчава болките при болезнената менструация, предотвратява маточни инфекции, лекува безплодие, съдейства за по-лесно преминаване през климактериума. В китайската медицина лечителите я прилагали при нередовен цикъл, както и при други нарушения на половата система.

За какво да внимавате

Макар да е така универсално лековита, трябва да се има предвид, че дяволската уста притежава силно въздействие върху организма, на което разбира се дължи и лечебната й сила, но също така и може да се получат нежелани реакции, ако се прекали с дозата. Ето защо задължително трябва да се направи консултация с лекар или хомеопат по въпроса какво количество да приемате, защото дозирането е строго индивидуално и зависи от възрастта, теглото и здравното състояние на пациента.

Дяволската уста има и някои странични ефекти. Не е изключено болният да го обземе сънливост, да има по-забавени реакции, да не може да се концентрира, да се оплаква от дразнене в стомаха.

Най-важното е обаче, че дяволската уста никога не се приема в суров, необработен вид, защото е силно отровна билка!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *