Едно универсално билково лекарство

Едно от най-разпространените растения е невенът. Най-тачено е то край Средиземно море. От рода Календула, от който род са известни още около 30 вида. Използва се като компонент за цветни масиви или за рязан цвят през цялата година. Заради ценните им ле­чебни качества растенията се отглеждат в почти всеки дом. Невенът е едногодишно растение. Коренът е сла­бо развит. При достатъч­на хранителна площ стъб­лото силно се разклоня­ва. То е ръбесто, крехко и високо 50430 см. Цветове­те са разположени на върха на стъблените разклонения. Има сорто­ве с кичести, много кра­сиви цветове. Цветовете достигат 10 см в диа­метър. Най-често баграта им е оранжевожълта.

calendula-officinalis-Когато започнат да прецъфтяват първите цветове, невенът посте­пенно губи декоративната си стойност. За да се избегне това, прецъфтелите цветове се откъсват с дръжките до най-близ­кия лист. Така се предиз­виква вторично разкло­няване и формиране на нови пъпки, а растенията остават свежи и красиви до късно през есента. Откъснатите цветове се изсушават на сянка и се съхраняват в книжни пликове.

Всички части на невена съдържат около 0,02 про­цента етерично масло, 3 процента каротиноиди, 4 процента слузести веще­ства и са богати с фитонциди, алкалоиди и ензи­ми. G това се обяснява лечебното им действие и широкото им приложе­ние в народната медицина.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Едно универсално билково лекарство

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *