Ето как можете да спрете хълцането

Всеки от нас се е сблъсквал с досадното хълцане, което може да продължи от минута до няколко часа. Понякога си обясняваме хълцането с приема на пикантна храна, студена или газирана напитка. То може да бъде предизвикано и от преяждане или употреба на алкохол.

В много случаи обаче не можем да открием логична причина за появата му, но все пак такава има. Хълцането може да бъде предизвикано от стрес, прием на медикаменти, сред които сънотворни, успокоителни, кортикостероиди и др. Може да се дължи и на метаболитни отклонения, влошаване на бъбречната функция (уремия), в някои случаи на декомпенсиран диабет и хипегликемия, както и нарушения в алкално-киселинното равновесие вследствие придружаващо заболяване.

хълцанеЗа да се установи точната причина за хълцането е необходимо да се разгледат обстойно придружаващите оплаквания, минали и настоящи заболявания, оперативни намеси. Освен това се прави изследване чрез пълна кръвна картина и ключови биохимични показатели, както и рутинни изследвания като ЕКГ и рентгенова снимка на бял дроб и сърце.

Най-добре е, разбира се, хълцането да не се дължи на нещо сериозно, а ето и какво съветва народната медицина, за да се отървете от него:

• Запушете плътно ушите си с пръсти и задръжте около 20 секунди.
• Дръпнете си езика.
• Поемете дъх, задръжте и застанете на един крак. Ако не паднете хълцането ще отмине.
• Отрежете едно резенче лимон, посипете го със захар и го изсмучете.
• Налейте половин чаша вода, потопете долната си устна в нея и се наведете напред. Опитайте се да облеете небцето си с водата. Има опасност да се намокрите, но пък ще се отървете от досадното хълцане.

Ето как можете да спрете хълцането
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *