Ето какво не знаете за лавандулата

Лавандулата е добре позната и известна със свойството си да пропъжда молците. Освен това обаче, тя има и още много други качества. Вижте кои са те.

Лавандулата е чудесен дар от природата за запазването и утвърждаването на женската хубост. Измиване на лицето с лавандулова вода повлиява много добре при вяла, бледа кожа. За целта в литър вода се капват 20 капки спиртна лавандулова настойка при мазна кожа и 5 капки маслена настойка при суха кожа.

“Демир

лавандулаС компреси от уханното растение можете да се отървете от грозните отоци под очите. Освен това лавандулата е и чудесно средство против пърхот. Втривайте всяка сутрин малко лавандулово масло в косата си и я разрешете добре. Благодарение на тази процедура косата ви ще стане здрава, с много приятен и траен аромат.

Лавандулата може да се използва и като успокоително средство при неврастения, при сърдечна невроза, съпроводена със сърцебиене, а освен това за стимулиране на храносмилането и за извеждане на излишната течност от организма. За целта се приготвя запарка от цветовете на растението – 3 ч.л. цветове от лавандула се заливат с 2 чаши гореща вода и се оставят да киснат, докато запарката изстине. След това се прецеждат и течността се изпива на няколко пъти за един ден.

Лавандуловото масло е много ефикасно средство срещу мигрена и срещу депресия. При мигрена се втрива в слепоочията, а при депресия се втрива с кръгови движения в областта на корема.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *