Ето с какво е полезна динята

Динята е един от плодовете с високо съдържание на вода, което е около 90%. Тя е много вкусен плод, утоляващ жаждата в горещите летни дни. Освен това обаче тя е и полезна, и има лечебни свойства. Динята допринася за доброто здраве и външен вид и е подходяща за консумация както от малки, така и от големи.

“Демир

Вкусния плод е с много ниско съдържание на калории. Същевременно има богато съдържание на целулоза, която прочиства стомашно-чревния тракт и червата.

Динята съдържа ликопен. Той е вещество с много силни антиоксидантни свойства. Поради тази причина честата консумация на диня предотвратява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Сокът на динята има силно диуретично действие, което я прави чудесно лечебно средство при хора със заболявания на пикочната система. Консумацията на сок от диня стимулира по-бързото преминаване на кръвта през бъбреците, които са като филтър за организма.

Динята е много полезна при анемия, тъй като в нея има съдържание на желязо.

Консумацията на диня подобрява функциите на артериите и понижава кръвното налягане.

Плодът действа успокояващо на нервната система.

Динята е чудесно средство за почистване на лицето от пъпки. Просто всеки ден в продължение на една седмица правете маска на лицето от диня, смесена с черен хляб.

Макар да е вкусен и полезен плод, страдащите от диабет не трябва да консумират диня, поради високото съдържание на захари. Болни от язва на стомаха, дванадесетопръстника и остри гастрити също трябва да внимават.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *