Глухарче срещу анемия и изтощение на организма

Растението, което всички ние познаваме още от деца и което сме срещали навсякъде, има невероятно и благоприятно действие при стомашно-чревни и жлъчни заболявания. Успешно се използва за стимулиране секрецията и тонуса на храносмилателната система, особено за стимулиране на жлъчната секреция при чернодробни и жлъчни заболявания. Много помагат при анемия, авитамоноза С, астеросклероза, диабет и някои кожни болести, пресните листа и сокът на глухарчето. Може да се използват почти всички части на цветето с лечебна цел – корените, събирани през есента, пресните листа, цветовете.

“Фигурин

gluharcheКорените съдържат инулин, вещество, което е важно за възстановяване на чревната флора, много често увреждана от антибиотици или неправилно хранене. Помагат за отслабване. В наше време се използва при лечение на жлъчни заболявания, увеличен черен дроб и асцит (задържане на вода в корема). Освен това се препоръчва за „източване“ на излишните течности в тялото. То е от особена полза при жени, които страдат от предменструален синдром и сърдечно болни.

Козметичният ефект върху порите на лицето също не е за пренебрегване.

Ето и как може да използвате практически глухарчето и неговите лечебни качества. Направете си извлек, за който ви трябват 2 чаени лъжички ситно нарязани корени. Те се заливат с 250 мл студена вода и се оставят да престоят 8 часа. След това се прецежда и се изпива за един ден, бавно на глътки. Може да си правите такъв извлек всеки ден. Прилага се и пресен сок от билката, както и млади листа като салата. Корените влизат в състава на много билкови чаеве.

За отслабване: 2 супени лъжици стръкове глухарче се запарват 10 мин в половин литър вода. След като изстине, запарката се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша (около 120 мл) 30 минути преди хранене.

Когато използваме корените на растението, то чая от него се приготвя по следния начин: 2 супени лъжици се варят 5 минути в половин литър вода и след изстиване отварата се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша (около 120 мл) 30 мин преди хранене. Единствената разлика е, че корените се варят, а стръковете се запарват.

В ранна пролет пресните листа на растението се използват за приготвяне на богата на витамини салата, от корените се прави заместител на кафето. Те се използват и при приготвяне на лекарствени форми. Може да бъде използвано в умерени дози за непродължително време без опасност от отравяне.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *