Горчивият пелин помага при атрофичен гастрит

Пелинът (Artemisia absinthium) е многогодишно тревисто растение, с приятен аромат и горчив вкус. Най-често се среща по поляни, из храсталаци, по тревисти и каменливи места. Той е познат още от времето на нашите прадеди, които са му приписвали удивителни свойства. В наши дни горчивото растение се използва в кулинарията, в алкохолната индустрия и като добавка при лечението на редица здравословни проблеми.

“Фигурин

пелинПелинът има много добри температуропонижаващи и противопаразитни свойства. При паразити в червата се употребява запарка от пелин: наситняват се стръкове пелин. 1 супена лъжица от тях се залива с 200 мл. кипяща вода и билката се оставя да се запари за около 30-60 мин. След това запарката се прецежда и се разделя на 3 равни дози, които се изпиват преди всяко хранене. Тази запарка може да използва и за бани при наличие на пърхот.

Чаят от пелин има особено благотворно въздействие при атрофичен гастрит, при заболявания на жлъчния мехур и на жлъчните пътища, при хроничен панкреатит. Неговата употреба подобрява храносмилането и оказва антисептично, спазмолитично и газогонно действие. Има успокояващо действие при родилни и менструални болки, а екстрактът от пелин има силно антимикробно действие.

Етеричното масло на пелина, което е подобно на камфоровото, стимулира сърдечно-съдовата дейност и тази на централната нервна система. Използва се като сърдечен стимулант, тъй като подобрява циркулацията в кръвния поток. В чист вид маслото е отровно, но при правилно дозиране е напълно безопасно.

Според научни изследвания маслото от пелин е потенциален източник на агенти, които могат успешно да се преборят с едноклетъчения паразит от рода Лайшманиа, причинител на болестта Лайшманиоза.

В далечните години пък хората забелязали, че миризмата на горчивия пелин гони молците, мравките, бълхите и въшките и поставяли стръкчета горчив пелин между дрехите и между завивките, които са били съхранявани в гардеробите и скриновете.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *