Грижа за косите

Всяка жена би се радвала на дълга, красива и здрава коса, падаща на тежки вълни. Но все пак, каквото и да си говорим, красивата коса е малка част гени и голяма част старателни грижи. Ако сте една от щастливките, чиято коса е предмет на завист на приятелки и колежки, сигурно са ви познати доста от проблемите, за които ще стане дума.

kosa9Цепещи се връхчета

Това е един от основните проблеми на жените с дълги коси. И те са страшно грозни за всеки тип коса, даже и най-гъстата. Как можем и можем ли да избегнем това? Като основна причина за връхчетата, които се разполовяват е недостатъчната грижа за косата. Не се подстригвайте един път на шест месеца, а по-често след като имате този проблем. Освен това не забравяйте и верните помощници за всяка здрава коса – маските и балсамите.

Истини и…неистини

Чували сте сигурно, че косата расте по-бързо, когато се подстригва често? Или че расте по-бързо и е по-лъскава, когато се реше по сто пъти с четката? Необходимо е перио­дично да се сменя шампоа­нът, защото косата привик­ва към него. И още: ако за­бележите бял косъм, изскуб­нете го, и на същото място ще поникне пиг­ментиран. Всичко това са само част от многобройните неистини. Косата расте със средна скорост 1 см на месец (през лятото малко по-бързо), а върху гъс­тотата й не влияе никакво подстриг­ване. Просто къса­та коса изглежда по-гъста, отколкото дългата. А от „побе­ляла“ фоликула мо­же да израсте са­мо бял косъм.

Лесна и ефективна маска за коса 

Ако косата ви е суха и лесно се чупи, тогава ви предлагаме една бърза и много ефикасна маска. Всичко, което трябва да направите е просто да объркате един жълтък със супена лъжица растително масло. След това нанасяте върху косата, увивате главата с фолио и оставяте половин час да действа. След това хубаво измийте косата с шам­поан и изплакнете с настойка от коприва. Бъдете упо­рита: резултатите от прила­гането на тази маска ще ста­нат видни едва на третия ме­сец. Но не правете повече от 2 пъти седмично.

Балсами и маски

Пристъпвайки към отговорната про­цедура за измива­не на косата, не забра­вяйте балсамите и мас­ките. Особено, ако имате суха коса, боядисвана или често и лесно късаща се. Има такива маски, които задължително се нанасят преди измиване на косата, не ги пренебрегвайте. След измиването нанесете балсам по ця­лата дължина на косата, но избягвайте зоната около корените.

А сешоара?

Най-важното правило при използване на сешоара е: не го поднасяйте близо до косата. Дръжте сешоара на 30 см от косата. Прекале­но горещият въздух също е нежелате­лен. Ако ви се нала­га да изсушите ко­сата колкото може по-бързо, редувай­те студена и гореща въздушна струя.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *