Гроздето помага при различни възпаления и нервност

Наближава моментът, в който ще можем да ядем грозде в изобилие и да се възползваме от неговите лечебни свойства. Този плод, освен че се употребява за направата на ракия и вино, е много подходяща храна при разни форми на туберкулоза, очни и ушни болести, заболявания на далака и на черния дроб, сърцебиене поради нервност, възпаление на венците, скорбут, нарушена обмяна на веществата.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

гроздеГроздето има пикочогонно и очистително действие. То алкализира и минерализира организма, участва в градивните процеси и възстановява загубените вещества. Вкусният плод лекува запека и последиците от него, стомашно-чревни заболявания, хемороиди. Има благотворно влияние при подагра, пясък в жлъчния мехур, мигрена и артритни заболявания.

Едни от последните научни изследвания доказват, че гроздето е един от най-полезните за човека плодове. В него има богато съдържание на много органични киселини, които стимулират всички етапи на обмяната. Поради тази причина гроздето и неговия сок се препоръчват при безапетитие, при стомашно-чревни възпаления (предимно сока), при чернодробни и жлъчни възпаления и запек.

В гроздето се съдържат големи количества витамини – С, В, РР и провитамин А. Поради това гроздето има свойството да укрепва нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и да подобрява зрението. Има също и голямо наличие на калий, който заздравява сърдечния мускул и отделя излишните течности от организма. Това прави гроздето подходящо и за лечение при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчния мехур. В него се съдържат още магнезий, калций, фосфор и желязо, които помагат за лечение на рахит, за изграждане на младите кости и зъби и предпазват от анемия.

Гроздето има и съдоразширяващ ефект, поради наличието на багрилоподобни вещества, което пък предпазва от инфаркт. Не трябва да си мислите обаче, че ако пиете червено вино, то има същото действие, напротив – концентрацията на тези вещества във виното е много по-малка, а алкохолът в него засилва опасността от инфаркт.

Установено е, че гроздовия сок е най-богат на хранителни и биологично активни вещества в сравнение с всички останали натурални сокове. В него се съдържа всичко необходимо за човешкия организъм. Гроздовият сок прониква лесно в кръвта и се усвоява бързо от организма.

Гроздето е използвано за лечение още в дълбока древност при туберкулоза, бронхит, плеврит и др. Благоприятното действие на червените сортове грозде върху кръвта може да бъде сравнено с това на цвеклото. Не е препоръчително гроздето да се консумира веднага след откъсване, защото предизвиква газове. Най-добре е да го оставите да престои поне два дена преди да го консумирате.

Стафидите, които всъщност са изсушено грозде, също са не само храна, а и лекарство. Смята се, че те са по-хранителни и се препоръчват най-вече за хората, възстановяващи се след тежки болести.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *