Храни и билки вместо антибиотици

Знаете ли, че има храни, напитки и билки, които действат противовъзпалително? Това означава, че няма нужда винаги да посягате към синтетичните лекарства, защото даровете на природата са също така ефективни, но за разлика от антибиотиците например, са много по-нежни и без странични действия. Ние разбира се не говорим за тежко заболяване, при което антибиотика е неизбежен. Но за обикновен грип, настинка, вирусна инфекция или друго от този вид заболяване, не е нужно да се вземат силни лекарства. Освен витамини, добавете към менюто си през зимните месеци и някои от следните храни и напитки, за да се предпазите от болести или пък да подпомогнете процеса на излекуване.

“Демир

Според лекарите едно от най-честите заболявания, от които страда съвременният човек, без даже да подозира за това, е хроничното подкожно възпаление. То се появява в резултат от преумора на имунната система, което уврежда здравите тъкани и води до хронично възпаление. Растящото възпаление може да предизвика редица хронични заболявания, да изостри астмата, акнето, да доведе до напълняване, а в най-малкия случай – да влоши трайно настроението ни.

Мазна риба

Препоръката на специалистите по сърдечни заболявания е да се яде богата на омега-3 мастни киселини риба поне два пъти седмично, защото това понижава риска от внезапна смърт и натрупването на артериална плака. Тлъстата морска храна действа и силно противовъзпалително, като има доказан ефект при сърдечни заболявания.

Какао

Редица експерименти показват, че какаото понижава риска от сърдечни заболявания, като понижава нивото на възпалителните маркери в кръвта, подобрява кръвообращението и понижава нивата на мазнините. Съставката, която се съдържа в какаото и която именно подпомага процесите на подсилване на организма, са  флавоноидите. За тяхното положително действие вече има научни доказателства, които показват, че намаляват възпаленията и препятстват съсирването на кръвта. Лекарите препоръчват да пием по чаша горещ шоколад сутрин или да похапваме няколко блокчета от вкусното изкушение следобед.

Ябълки

Фразата, че една ябълка на ден държи докторът далеч, не е напразна. Вълшебното действие на ябълките се дължи на куерцетина – флавоноид, който освен в тях се съдържа в големи количества и в лука и чая. За да си осигурите противовъзпалителна блокада за зимата, можете да добавяте по резенче ябълка в зелената си салата или да изпечете плода с малко мед и канела вместо десерт.

Грозде

Антиоксидантът ресвератрол, съдържащ се в ципата на гроздето и в червеното вино, също доказано се бори с възпаленията. Сокът от грозде и червеното вино в умерени количества – до 1-2 чаши дневно, понижава възпалителните маркери в кръвта.

Броколи

Освен нискокалорични броколите са изключително полезни за тялото. Те съдържат ред антиоксиданти и други противовъзпалителни вещества: бета-каротин, витамин С, фолиева киселина и т.н. Консумацията на шепа броколи на обед ви „ваксинира” и срещу възпаления, защото действа антисептично на стомаха.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *