Храни за здраве, красота и добра памет

За да бъдете здрави и красиви не е необходимо постоянно да купувате различни козметични и лекарствени средства. Достатъчно е само да си купите няколко хранителни продукта, които ще дадат на организма ви всичко необходимо, за да изглеждате и да се чувствате добре. Британски лекари са изготвили списък, чрез който да набавим различните вещества, необходими на нашето тяло.

На първо място в този списък е зрелият фасул, който е източник на целулоза и белтъчини. Неговата консумация осигурява чувство на ситост, помага да се контролира нивото на кръвната захар и намалява лошия холестерол. Зрелият фасул може да се приема прясно сварен или консервиран в супи, ястия и салати.

храни за красотаВторото място е отредено на зеленият чай. Той има ободряващо действие също както и кафето, но за разлика от него чаят има и антибактериален ефект. Той е добър имуностимулатор и е чудесен за профилактика срещу кариес.

“Демир

Рибите, съдържащи Омега-3 мастни киселини подобряват здравето и работата на кръвоносните съдове и така предпазват от инфаркт. За да се възползваме от здравословните ползи на рибата обаче, тя трябва да бъде приготвена на пара или консервирана със съвсем малко сол. Пържената, солена или сушена риба е повече вредна, отколкото полезна.

Магданозът е богат на витамин С и укрепва имунитета. Освен това той може да ви избави от лошия дъх, както и от неприятния вкус в устата.

Ябълките съдържат над 100 хранителни вещества, като най-ценните са в кората. Някои от тях защитават тялото от вируси. В ябълките има богато наличие на целулоза и помагат да се намали потреблението на калории с двадесет процента.

Доматите, поради съдържанието на пигмента ликопен, са полезни за профилактика на заболявания на простата.

Пресните картофи имат съдържание на бавни въглехидрати, което означава, че след тяхната консумация енергията се освобождава много бавно в организма ви. Точно поради тази причина дълго време чувстваме ситост.

Това важи и за пълнозърнестите макарони и хляб, които са много по-полезни от произведените от висококачествено бяло брашно.

Същото действие имат и овесените ядки, които освен това съдържат и много полезни вещества. Те повлияват благотворно на кожата и я правят да изглежда така, сякаш сте по-млади поне с пет години.

Варените яйца са чудесен продукт за добра памет. Те съдържат лецитин, който попадайки в тялото ни се преобразува в холин, а той е от значение за работата на мозъка.

Зеленият грах съдържа целулоза и витамин С, полезен за имунната система, както и витамин В – полезен за нервната система.

Сушените сини сливи съдържат ферулова киселина, която е много полезна за стомаха. Ако не ви допада вкуса на сушени сини сливи, яжте ги пресни, или пък ги смесете с кисело мляко.

Натуралният шоколад е много добро средство срещу запушване на кръвоносните съдове и преждевременно остаряване. Млечният и белият шоколад нямат тези свойства.

Маслините съдържат всички компоненти, които са необходими за доброто здраве на сърцето и кръвоносните съдове.

Бадемите дават чувство за ситост и намаляват лошия холестерол в кръвта.

Лютите чушки ускоряват обмяната на веществата и ни предпазват от пълнеене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *