Храним се според своите потребности

Всяка една храна ни носи полза. Под формата на различни полезни вещества ние получаваме енергия, за да вършим ежедневните си задължения. Факт е обаче, че някои храни са по-полезни и други, заради високото съдържание на минерали в тях. Нека да видим от кои минерали има нужда нашето тяло и къде да ги намерим. Или най-общо казано: да се храним според това, от което имаме нужда.

“Фигурин

Калций: Освен за здрава костна система, калция спомага и за повишението на половата мощ у мъжете. Ако имат проблеми с преждевременно достигане на края, повече калций в организма ще помогне да се прескочи проблема. При жената калций спомага за облекчаване на месеч­ния цикъл, като намалява болката и неприятното усещане. Можем да намерим калций в такива храни като орехите, бадемите, сиренето и кашкавала, киселото мляко, смокините.

balanced-meal-planФосфор: Отново полезен за мъжете: спомага за образуването на семенна течност. В цялостна помощ на организма е много полезен, защото подобрява значително усвояването на витамините от организма и ускорява превръщането на храната в енергия. На практика без него, ние не можем да се възползваме от витамините, които сме приели. Освен това помага при работата на мозъка, стабилизира ендок­ринната система. Ще го намерим в яйцата, орехите, фасу­ла, тиквичките, сиренето, ориза, смокините, рибата, пилешкото, черния дроб.

Йод: Влияе добре на физическото и умственото развитие. Стимулира растежа на ко­сата и подобрява обмяната на веществата. Съдържа се в морските продукти и ананаса.

Цинк: И този ценен елемент участва в образуването на семенна течност, а освен това и подобрява биосинтеза на всички вещества у двата пола. Осигуряваме си го от орехите, граха, capдината, скаридите, чесъна и картофите.

Манган: Този минерал възстановява разстроената репродуктивна функция. Профилактично може да предотврати редица проблеми с простата­та и изостря вниманието. Стимулира лактацията при кърмачките. Има го в яйцата, орехите, ябълките, кайсиите и портокалите.

Молибден и никел: Молибденът оказва голяма влияние върху обема на женските гърди, а никелът пък има значение за това колко голяма ще е мъжката възбуда. Освен това повишава и възможностите в леглото у по-възрастните мъже. Съдържа се във фурмите, овеса и елдата.

Силиций: Това е изключително важен елемент, играещ ключова роля за красотата и привлекателността на дамите. И при двата пола той значително подобрява проходимостта на нервните импулси. Орга­низмът ни си го доставя от овесената каша, елдата и по-дребните сортове круши.

Селен: Когато имаме достатъчно количество от него в организма, кожата ни става мека, еластична и гладка. С негова помощ се предотвратяват такива неприятности, като образуването на отоци, а освен това помага и при увели­чена простата. Осигуряваме си го от риба­та, доматите и лука.

Германий: Изчиства тялото ни от шлаки и токсични вещества. Предпазва от вирусни инфекции. Усилва либидото и стимулира имунната систе­ма. Съдържа се в множество от зеленчуци­те и чесъна.

Калий: Сигурно профилактично средство срещу възможен инсулт, като влияе положително върху сърдечния ритъм. Освен това усилва позитивните емоции и доброто настроение, което го прави естествен антидепресант. Влияе на общата активност. Подоб­рява работата на хормони­те. Съдържа се в бананите, орехите, ориза и спанака.

Магнезий: Значително намалява стресовите реакции на организма, а жените спасява от проблеми преди менструация. И той  повишава позитивните емоции. Регулира обмяната на белтъчините. Намалява раздразнителността, нервността, помага при депресия и слабост. Доставяме си го от карто­фите, фурмите, елдата, телешкото, орехите.

Натрий: Забавя процеса на старе­ене, прави движенията ни по-гъвкави, а мускулите – по-еластични. Активизира проводимостта на нервните импулси. Действа изключи­телно добре на лимфната система. Съдържа се в те­лешкото и целината.

Сяра: Изключително важен минерал за топлообмена, като забавя и стареенето на клетките и повишава значително нашето внимание. Може да я намерим в яйцата, лука, чесъна, зелето, ряпата.

Мед: Участва в образуването на червените кръвни клетки. Влияе добре на нервната сис­тема и стимулира производс­твото на хемоглобин. Съдър­жа се в морковите, кайсиите, орехите, зеленчуците.

Кобалт: Подобрява работата на еритроцитите. Съдържа се в меда, млякото и говеждото.

Желязо: Изключително важен за производството на хемоглобина, а оттам и за правилната работа на еритроцитите. Прави косата по-гъста, а косъма по-плъ­тен. Влияе върху работата на сърцето и осигурява пренасянето на кислорода в организма ни. Съдържа се в елдата, вишните, ябълките, нара, копривата, бадемите, стафидите, кайсиите, меда.

Хром: Регулира обмяната на заха­рите, необходим за произ­водството на енергия. Има го в говеждото, царевич­ното масло и в по-малки количества в пилешкото.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *